ANDALUSIEN  – JUL & NYÅRSRESA  15 dagar

Almuñécar -  Malaga – Sierra Nevada       
19 dec 2018 – 2 jan 2019 15

En upplevelse utöver det vanliga är att fira både julens stämningsfulla högtid och nyårets festligheter i den gamla fiskebyn Almuñécar. Julbordet bär inslag av det spanska köket och Nyårsfirandet blir en festlig afton med galamiddag och dans!
Med fötterna i Medelhavet kan du se Sierra Nevadas snöklädda toppar. Här är klimatet behagligt, Sierra Nevadas utlöpare skyddar staden från de kyliga nordanvindarna varför vi här kan njuta av de ljumma vindarna från söder.

Staden har haft en betydande ställning i Medelhavets historia sedan den grundades för ca 3000 år sedan av fenicierna. Vi bekantar oss med den intressanta stadskärnan, vandrar i de äldsta delarna av Almunécar och förflyttas bakåt i tiden. Kullstenstensgränderna som slingrar sig som en labyrint, arabiska borgen San Miguel, botaniska trädgården och stadens historiska centrum. Vi utforskar den vackra naturen under våra utflykter till historiska platser och njuter av den lugna och fridfulla Costa Tropical.
Vi bor på det strandnära Hotel Helios med fräscha och fina rum med sidohavsutsikt.

Ta ett dopp i Medelhavet eller i hotellets uppvärmda pool!

Dagsprogram

Dag 1
Vi flyger från Arlanda 12.00 och landar i Malaga 16.20. Där väntar vår chartrade buss som tar oss till Almuñécar som ligger 9 mil öster om Malaga. Efter incheckning på Helios Hotel samlas vi för en välkomstdrink och introduktion sedan väntar vår buffémiddag i hotellets nyrenoverade matsal.
Frukost och middag serveras varje dag på hotellet.

Dag 2 – 14   Detta händer under vistelsen

Stadsvandring
Vi inleder med en gemensam orienterande rundvandring bland stadens sevärdheter, ser borgen Castillo de San Miguel, en fin botanisk trädgård som smyckats med vackra skulpturer och där finner vi också ett feniciskt fisksalteri. Intill ligger en fågelpark med olika tropiska fåglar som kvittrar för fullt. Vi passerar marknadsplatsen, fikontorget, rådhuset, busstation mm. Promenaden ger dig en inblick över vad du själv kan utforska under vistelsen.

Kusten och byarna inåt landet har behållit sin andalusiska charm med sina vitkalkade fasader och vackra mönstrade stengator. Landskapet inbjuder till flera besök där vi ser bergsbyarnas arkitektur som bär tydlig prägel av morernas herravälde. Området är rikt på historiska skatter som vi utforskar under våra utflykter.

Julafton
Vi samlas under eftermiddagen för en gemensam samvaro med julens dryck och tilltugg och kanske tittar tomten in. Kvällen avnjuter vi en tre-rätters julmiddag med spanska inslag.

Juldagen
Juldagen är alldeles speciell i det katolska landet varför vi serveras en fin jullunch.

Nyårsfirande
Vi får en riktigt festlig kväll med Galamiddag med bubblande dryck och svepande dans, vid tolvslaget skålar vi in det nya året!

Bergstur – Exotisk trädgård fylld med spännande skulptur
Vi tar oss med buss upp till en av Sierra Nevadas utlöper där det under några år har vuxit fram en sagolik skulpturpark, en fascinerande samling. Platsen är värd ett besök även för den vackra trädgården med ett 100-tal olika plantor, många av dem exotiska. Dessutom är utsikten vidunderlig från den höjd där huset ligger. Glas vin med tilltugg.

Saluhallsbesök
Vår svenska lokalguide tar oss med på en lärorik tur bland för oss okända frukter och grönsaker som ingår i det andalusiska köket, vi får provsmaka och överraskas av nya goda smaker. Vi köper med oss lite godsaker och tillreder vår gemensamma lunch som avnjuts på vår guides terrass där vi också provar det smakfulla Calventevinet.

Akvedukten - vandring
För den som önskar kan följa med på en kort vandring som går till den romerska akvedukten som ligger straxt utan för Almuñécars stadskärna. Turen tar ca 2 tim.

Mijas Pueblo
Mijas Pueblo ligger på sluttningen av Sierra de Mijas, en liten vit by 8 kilometer upp från kusten från Fuengirola räknat. Byn ligger 428 meter över havet och härifrån finns en helt underbar utsikt över kusten, klara dagar kan man se över till Afrika och Gibraltars välkända klippa.

Mijas hör till en av de äkta vita byarna, här får man måla sitt hus i vilken färg som helst bara det är vitt! Byn har smala vindlande gator som är nästan bilfria, endast de med tillstånd får köra in i den gamla delen av staden. Om man inte vill promenera omkring kan man åka åsnetaxi eller hästskjuts. Just åsnorna har gjort Mijas berömt världen runt. Ta också en titt på den ovanliga ovala tjurfäktnings-arena. Här ska vi se en häftig flamencouppvisning

Malaga
Se Malaga i julskrud!
Málaga har i dag utvecklats till en sydeuropeisk metropol för kultur och mat. Staden har flera nyöppnade konsthallar och många barer med gastrotapas. Ny stolthet ger också det renoverade hamnområdet, lika elegant som vad som helst på Franska Rivieran. Gör en konstrunda på stadens fem lysande konstmuseer: Museo Carmen Thyssen, Museo Picasso Málaga, Centre Pompidou Málaga, CAC - Centro de Arte Contemporáneo, Museo Casa Natal de Picasso, Colección Museo Ruso i den gamla tobaksfabriken Tabacalera.

Motril
Rom-destilleri och olivoljemuseum - La Alpujarras
Norr om Motril ligger Vélez Benaudalla som har olivoljemuseum med vin och en vacker trädgårdspark, Jardin Nazari. Här får vi lär oss om både olivoljetillverkningen och om andra andalusiska produkter som kan få följa med hem. Precis som andra spanska byar är det en mycket speciell by med ett par tusen invånare. Innan vi lämnar byn besöker vi romfabriken där vi får ett smakprov och blir introducerade om tillverkningen som baseras på sockerrör.

Vi fortsätter upp i bergen på Sierra Nevadas slutningar vi passerar en rad charmiga, vita bergsbyar som mer eller mindre hänger ut från klippan. Bergsbyarnas arkitektur bär tydlig prägel av morernas herravälde i området. Vi stannar till vid en av La Alpujarras charmiga, vita bergsbyar, där vi ska avnjuta en lokal, andalusisk lunch. Vi får tid att på egen hand ses oss runt men passa på att prova den läckra Ibericoskinkan.

Dag 15 Hemresa
Tidig morgon lämnar vi hotellet för vidare transport till flygplatsen i Malaga. Flyget avgår 06.55 och landar på Arlanda 11.25.

Pris: 16 995:-

Enkelrum: 3 900:-

Ingår i priset:
Flyg t/r Arlanda – Malaga
Flygskatter och avgifter
Buss Malaga-Hotellet Helios Almuñécar t/r
14 hotellnätter m del i dubbelrum dusch/wc
14 bufféfrukostar
12 buffémiddagar m vin
3-rätters middag julafton
3-rätters lunch juldagen
Nyår Galamiddag m dryck o dans
Stadspromenad Almuñécar
Akveduktpromenad
Saluhallsbesök m svensktalande guide< Terasslunch med vinprovning Bussutflykt till Mijas Bussutflykt till Malaga Bussutflykt Motril med Rom-provning samt olivoljemuseum inkl entré< samt Alpujarras m lokal lunch Bussutflykt Skulpturträdgården entré Reseledare från Koboltresor Resegaranti
Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Utflykter Tillval
Alhambra och Generalife
Turen går upp mot Granada, vi kan lugnt njuta av den fantastiska naturen på hög höjd . Klippväggar reser sig majestätiskt, naturscener breder ut sig mot Sierra Nevadas vita toppar. Bördiga slätter med oliv- och mandelträd och stora ekskogar.
Alhambra betyder ”Den röda borgen” på arabiska men är också känd som ”Juvelen i Moriska Spanien” på grund av sin skönhet och finns idag med på världsarvslistan. Hela området ger en mäktig känsla, här får vi se kungliga palats med magnifik arkitektur, de unika trädgårdarna som tillhör historiens vackraste och är många hundra år. Drömmen om det kommande paradiset var morernas ledstjärna när de skapade mästerverket Generalife. Vår guide ger oss historien om Alhambra, Spaniens stolthet.  En sagolik dag!

Pris: 59€

Cuevas de Nerja  Frigiliana
Europas största grottsystem finns i Nerja, och är vida berömd. Det är naturens egen katedral med flera salar av hängande tappar.  Stalaktitgrottornas salar ligger i halvmörker, och med riktad belysning blir det en häftig magisk känsla. Från grottmålningar och fynd konstaterar man att grottorna varit bebodda 25.000 f.Kr fram till bronsåldern. Det har byggts en konsertsal i en av salarna, och varje sommar hålls här bland annat opera och balettuppvisningar.

Vi fortsätter till den andalusiska bergsbyn Frigiliana, en välmående och charmig bergsby, med smala vindlande gränder och trappor. Byn har vid flera tillfällen utsetts till Spaniens vackraste by, och är en fröjd att utforska. Byn är full av historia, och har varit bebott av både romare, fenicier och araber. Botanisera bland butikerna i de mysiga gränderna. Byn är åtminstone 1000 år gammal och tillhör de sk ”vita byarna” som klättrar längs bergsväggarna, vitslimmade hus och blomsterfyllda gator och fasader.  På bodegorna kan du smaka på det söta Frigilianavinet gjort av moscateldruvor. Flera restauranger finns med lokal mat som lockar till en god lunch.
Pris: 29€

Bergsvandring
Följ med på en vandring med vår svenska vandringsguide, vi går mellan två vita byar som avslutas med en aptitlig middag i bergen. Vi går i en underbar natur med en hänförande utsikt. Du behöver normal kondition och bra och bekväma skor. Pris: 45€.

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se