Marrakech 23-28 nov 6 dagar

Kungar och sultaner har präglat Marocko som bjuder på arabisk tradition, blandat med europeiska och orientaliska influenser. Vi bjuds på exotiska miljöer som hämtade ur Tusen och en natt.
Vi ser praktfulla byggnader, vandrar bland gränder och prång i medinor med färgstarka marknader, möter gamla kulturer i oaser och bergsbyar. Under resan får vi uppleva varierande landskap, fruktbara slätter och palmskogar, bergstrakterna i Atlasbergen och badkusten vid Atlanten.
Här kan du hitta helt unika julgåvor!

 

Dag 1 Stockholm – Marrakech                                                      lördagen den 23 nov
Vi lämnar Stockholm under förmiddagen och landar i Marrakech kl 16.50. Här möter vår lokalguide upp med den moderna helturistbussen som tar oss till bekväma och fyrstjärniga Hotel Atlas Asni. Under kvällens gemensamma middag på hotellet får vi möjlighet att bekanta oss närmare med våra medresenärer och vår svensktalande reseledare.

Dag 2 Marrakech      (heldag)                                                         söndagen den 24 nov
Marrakech betyder ”Guds land” på berbiska och ligger vid foten av det majestätiska Atlasbergen, staden har en konsekvent genomförd färgskala, alla stadens byggnader inklusive ringmurar och stadsportar har en beigebrunrosa färgton som är marockanska inlandets färg, jorden, lerans naturfärg. Den snart tusenåriga staden gör oss inte besvikna. Vi inleder med en guidad rundtur där vi på långt håll ser Moskén Koutoubia en sevärdhet som snart är tusen år och är en av de första byggnaderna i Marrakech och moskén är sevärd på grund av dess arkitektur och massiva historia.

Turen går vidare till Palatset De La Bahia i marockansk stil med mycket mosaik, Saadidynastins gravar och det vackra Bahiapalatset samt till den yttre delen av Kasbah-moskén. Medinans labyrint av trånga gator och gränder, går genom hantverkskvarteren och ser hur man arbetar i järn, koppar, träsniderier och ullfärgarna.
Vi avslutar dagen på Place Djmaa el Fna-torget som blivit berömt för över hela världen. Torget var en gång omlastningsplats för kamelkaravanerna och här samlas än idag sagoberättare, läkare, tandläkare, skrivare, dansare, spåkvinnor, ja alla som kan tänkas tjäna pengar på berberna som kommer hit till huvudstaden från byarna. Vi återvänder tryggt med bussen till hotellet. Middag på hotell.

Dag 3 Essaouira (heldag)                                                                måndag 25 nov
Vi beger oss västerut mot kusten och staden Essaouira. Här bjuds vi på en guidad tur med höjdpunkterna som frekventerades av kändisar som Leonard Cohen och Cat Stevens på 60- och 70-talen. Arkeologiska utgrävningar visar att det fanns bosättningar här redan under förhistorisk tid. Essaouira är belägen inne i en bukt med den stora ön Mogador utanför som nästan stänger till bukten. Detta ger staden ett skyddat läge från Atlantens vindar och eftersom platsen är rik på färskvatten har den i alla tider varit en av de mest populära platserna för sjöfarten att lägga till vid.

Dagens stad grundades i mitten av 1700-talet av sultanen Mohammed ben Abdallah. Han önskade vända sitt kungarike mot Atlanten och förbättra relationerna med de europeiska staterna som passerade med sina fartyg. Vi tar en lugn rundtur i den historiska stadskärnan Medinan som är ett exempel på hur en befäst stad från senare delen av 1700-talet kunde se ut i Nordafrika. Medinan är även upptagen på listan som ett av Unescos världsarv. Vi åker tillbaka till Marrakech med vår buss och avrundar dagen med middag på hotellet.

4.Ourikadalen, lång halvdag                                                       tisdag 26 nov
Vi åker till Ourikadalen (65 km) som anses vara den vackraste i Atlasbergen. Ourikadalen erbjuder storslagna vyer över höga Atlasbergen och själva dalen är naturskön med prunkande grönska och snöklädda berg som står i bjärt kontrast. De små bergsbyarna som vi passerar är karaktäristiska med sina jordfärgade hus. I bäcken porlar kristallklart vatten, fåglarna kvittrar och överallt möter vi färggrant klädda kvinnor, fårade äldre män, högresta berber – alla leende och gästfria. Vi stannar till hos en lokal keramikverkstad och provsmakar te i de lokala invånarnas miljö. Vi passar på att njuta av den hänförande utsikten och får med oss nya minnen på bussen tillbaka till hotellet under eftermiddagen.

Dag 5 Marrakech trädgårdar halvdag onsdag 27 nov
Under 1920-talet skapade den franske konstnären Jaques Majorelle den vackra trädgården som bär hans namn. Efter hans död 1962 förföll parken och växte igen, men räddades när den franske modeskaparen Yves Saint Laurent förälskade sig i platsen och köpte trädgården i början av 1980-talet. Varsamt och kärleksfullt såg han till att trädgården återfick sitt ursprungliga utseende. I dag kan besökare återigen njuta av en trädgård full av kontraster och färgspel där den koboltblå färgen dominerar. Vi åker med hästskjuts från hotellet, genom Medinan och till trädgården. Här njuter vi av välordnade rabatter, kakelklädda gångar och fontäner bland blommande buskar, bambu, palmer och fantasifulla kaktusar. Det är inte svårt att förstå Yves Saint Laurents förälskelse!

Dag 6 Marrakech – Stockholm                                                  torsdag den 28 nov
Vi checkar ut från vårt hotell under förmiddagen och tar oss till flygplatsen. Rikar på minnen, vänner och bekantskaper, tar farväl av Marocko och syr vingarna mot nordligare breddgrader igen.

 

 

 

 

Information

Pris: 12 970:-                                Enkelrumstillägg: 1900:-        

Ingår i resans pris:
Flyg Arlanda – Marrakech t/r
flygskatter och bagage
Transfer flygplats – hotell t/r
Buss för de fyra utflykterna i programmet
5 övernattningar i delat dubbelrum
5 frukostar
5 middagar
Stadsrundtur i Marrakech, heldag inkl Koutoubia, Bab Agnaou,
Jardin Secret, Bahia Palace, El Badi Pa
Essaouira, heldag inkl inträde till SkalaOurikadalen, lång halvdag inkl keramikfabrik och te hos lokalbefolkning samt Anima Garten
Majorelle Garden och Medinan med hästdroska
Svensktalande lokalguide
Svensk reseledare
Resegaranti

Hotell:
Atlas Asni ****
40020 Boulevard Mohamed VI, Marrakech

www.hotelsatlas.com/en/hotels-morocco/marrakech/atlas-asni-marrakech

Se över ditt reseskydd – reseförsäkring – avbeställningsförsäkring

 

 

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se