BILBAO 22-27 okt

Bilbao – musik - konst - vin - mat       

Ur ett historiskt och kulturellt perspektiv är Baskien utan tvivel en av Europas mest fascinerande regioner. En autonom region med stark identitet och ett eget språk. Huvudstaden Bilbao är känd för sin häpnadsväckande omvandling från en postindustriell stad till en position som en av Europas mest intressanta kulturstäder. I förnyelsen ryms stora satsningar på djärv arkitektur. Guggenheim-museet har blivit en ikon och helt klart ett spännande område för smaklökarna. En musikalisk upplevelse är operan Lucia di Lammermoore på operans stora scen.
Till Baskien kommer man för att trivas, för det kulinariska, museer och vackra byggnader som slåss om vår uppmärksamhet!
Det världsberömda vindistriktet La Rioja bjuder på karaktäristiska smakfulla viner, hisnande och spännande arkitektur. Det spanska köket är idag mycket omskrivet och de spanska kockarnas förmåga till innovation är berömd. Välkommen med!

Reseledare: Kjell Nytting, ordförande i Svenska Kammarorkesterns Vänner

Dag 1 Stockholm - Madrid – Burgos
Vi flyger från Arlanda till Madrid där vi landar sen eftermiddag. Där väntar vår lokalguide och buss och  resan fortsätter norrut mot den oemotståndligt vackra vinregionen La Rioja som utan tvekan är det mest berömda vindistriktet i Spanien, kända för kvalitetsviner. Namnet kommer från Rio-oja, en biflodtill floden Ebro som flyter genom området.
Vi kommer till staden Burgos som ligger på Jakobsvägen och korsas av floderna Arlanzon, Pico  och Vena och är en fascinerande juvel Här finns en av den gotiska konstens största verk, katedralen, som utmärker sig genom eleganta och harmoniska linjer och är den enda spanska katedral som förklarats som världsarv av UNESCO. Vi checkar in på Hotel Meson del Cid, rundar av dagen med en aptitlig middag. (M)

Dag 2 Rioja vindistrikt
Utcheckning och frukost. Resan fortsätter mot Santo Domingo, där vi ibland färdas på de gamla pilgrimsvägarna som leder till Sankt Jakobs grav i Galicien. Vi kommer till Ezcaray där vi äter flera rätter till lunchen hos trevliga Casa Masip. Besöker klassiska vinbodegan Bodegas Bilbainas i Haro där vi lär oss om Riojas historia och de historiska banden till Bordeaux. Vi provar deras eleganta rödviner!
Därefter  incheckning på vårt Hotell Agustinos där vi också stillar aptiten i den ombyggda klostergården. Innan middagen kan du upptäcka stadens vackra byggnader, besöka någon bodega eller bara flanera. (F,L,M)

Dag 3 La Rioja – Bilbao
Utcheckning och frukost. I den gamla medeltidsbyn Reberas de Tereso besöker vi vinproducenten Viña Ane, lite mindre, lite modernare, detta ger oss en inblick i Riojas liv som vinbonde och oenolog. Vi provar deras karakteristiska viner som fått utmärkelser, erkännanden och guldmedalj.
Efter en lantlig lunch hos Jose Mari I Rivas de Tereso beger vi oss mot Bilbao.
I fonden har vi den skyddande Kantabriska bergskedjan, gamla små byar ligger utspridda i landskapet. När vi åker över toppen på bergskedjan förändras landskapet drastiskt. På havssidan, i Baskien är landskapet grönt och frodande. Vindarna från havet drar med sig mycket fukt som är välgörande för vinodlingen.
Incheckning på Hotel Abando i Bilbao, en stunds vila sedan stadspromenad i gamla stan innan avsmakningsmeny på moderna KOKKEN. (F,L,M)

Dag 4 Guggenheimmuseum
Efter frukost går vi en kort promenad till det spektakulära Guggenheimmuseet, en av världens mest spännande byggnad. Byggnaden placerades på en av Bilbaos eländiga och förfallna lagerdistrikt. Denna makalösa byggnad av kalksten, glas och titan är ritad av kanadensisk-amerikansk arkitekten Frank Gehry och stod klar 1997. Formerna påminner om ett skepp och är en hyllning till hamnstaden Bilbao. Alldeles utanför museet står Louise Bourgeoiss stora spindel ”Maman” i brons, Jeff Koons oemotståndliga glänsande tulpaner i starka färger. Framför entrén vaktar en stor blomsterprydd terrier klädd i tusentals blommor i olika färger, det är Jeff Koons konstverk ”Puppy”. Vi går runt i museet på egen hand. (F)

Dag 5 Gernika – Operan Lucia di Lammermoore
Vi besöker historiskt viktiga staden Gernika med den ”heliga” baskiska eken, konstitutionshuset, och promenerar i denna fredens stad. Stadens som bombades sönder och samman 26 april 1937, terrorbombningen som blev upphov till Pablo Picassos målning ”Guernika”. Den mäter 349 cm x 776 cm, den är Picassos ojämförligt största målning och på många vis hans mest ambitiösa arbete. Målningen gjordes till den spanska republikens paviljong vid världsutställningen i Paris 1937, där den visades för första gången. Idag finns målningen på ett museum i Madrid. 

Kvällen avnjuts med operan Lucia di Lammermoore och därefter samlas vi för lättare middag efter föreställningen. (F.L,M)

Lucia di Lammermoor
Gaetano Donizetti (1797 – 1848) Donizetti tillhör liksom Bellini och Rossini den grupp kompositörer som skrev operor i den stil som brukar benämnas bel canto (italienska för vacker sång). Sångtekniken skulle förena en vacker och jämn klang och långa sammanhållna fraser, med en förmåga att sjunga snabba och tekniskt svåra passager.  Egentligen är det lite svårt att definiera närmare vad det innebär, och det här begreppet kom faktiskt inte i allmän användning förrän under senare delen av artonhundratalet när de som skrev i den här stilen redan var döda, och då kanske med en nostalgisk underton från de som inte uppskattade Wagners sätt att skriva för sångarna, som var mer påverkat av det talade språket.

I Lucia di Lammermoor kan vi alltså förvänta oss skönsång och svindlande koloraturer samt avsnitt med avancerad ensemblesång. Mot slutet får dessutom den olyckliga Lucia chansen att brista ut i en vansinnesaria – en populär operaschablon för sopraner under artonhundratalet.

Dag 6 Hemresa
Frukost och utcheckning och ledig tid fram till kl 12.00 då vi samlas för transport till flygplatsen då vårt flyg avgår kl 14.00. (F)

Information

Pris: 14 995:-                                Enkelrumstillägg 2  500:- 

 

 • Flygresa till Madrid inkl bagage
 • Flyg från Bilbao 
 • Flygskatter och avgifter
 • Buss enl programmet i Spanien
 • 5 övernattningar, i natt i Burgos, 1 natt Agustinos, Rioja, 3 nätter Hotel Abando, Bilbao
 • Transfer och utflykter med svensktalande lokalguide dag 1-2-3-5-6
 • Guidad stadspromenad i Bilbao
 • Utflykt Gernika
 • Entré Guggenheimmuseum
 • 2 vingårdsbesök med provningar
 • Besök och guidning Gernika
 • 5 frukostar
 • 1 middag vid ankomst Burgos
 • 3 luncher i lantlig miljö
 • 1 middag på klostergården Hotell  Agustinos
 • 1 lättare middag efter operan
 • Måltidsdryck; 1/3 flaska vin/1 öl/1 alkoholfri dryck samt bordsvatten och kaffe (oftast expresso)
 • Operabiljett, parkett
 • Reseledare från Koboltresor
 • Resegaranti
 • Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se