Sensommarpärlor! 5-6-7 september

Birgit Nilsson Museum - Louisiana - Köpenhamn - Glasriket

Dag 1 Örebro - Helsingborg
Vi färdas söderut igenom ett sensommarfagert landskap, åker efter Vätterns strand, passerar Jönköping och stannar i Ljungby för lunch på trevliga Gästgivargården.

Vi kommer till Birgit Nilsson museet där vi upplever gården där hon lekte som barn och där hon drömde om ett liv i sångens och operans värld!

Den 17 maj 1918 föddes Märta Birgit Nilsson i Västra Karups församling på Bjärehalvön. Birgit växte upp som enda barn till Justina och Nils P Svensson på den gamla släktgården i Svenstad, som hon en dag skulle ta över. Så börjar historien om flickan och senare kvinnan och artisten som skulle komma att bli en av 1900-talets största klassiska sångerskor. Hennes fantastiska röst och stora musikalitet hyllades av både kritiker och publik. Under flera decennier var Birgit den ledande dramatiska sopranen i världen och en legendarisk Wagnertolkare.

Vi guidas runt i boningshuset och ser den intressanta utställningen om hennes liv. I år har utställningen Birgit Nilsson - ögonblick och toner ett nytt tema, Birgit Nilsson och Met. Den delvis förnyade utställningen bjuder besökaren på många nya operaskatter att upptäcka.

Vi fortsätter till pittoreska Mölle som ligger alldeles vid hamnen med Kullaberg i blickfånget, och besöker ett litet genuint krukmakeri som gör bruksgods till användning i vardagen. 

Vi bor centralt på Hotel Mollberg där vi också äter en gemensam middag.  Innan middagen finns tid att strosa i de gamla fina kvarteren eller längs strandpromenaden. 

Dag 2 Louisiana – Köpenhamn – Lund
Efter frukost beger vi oss med färjan den korta biten över Öresund till Helsingör och vidare till det världsberömda konstmuseet Louisiana, vackert beläget vid Öresund. Här går vi på egen hand runt i de aktuella utställningarna. I sommar presenterar Louisiana den första utställningen i Norden med den österrikiske avantgardiska konstnärinnan Birgit Jürgenssen. Hennes skarpa, humoristiska verk kretsar kring kvinnans roll i samhället. Den andra utställningen i sommar är Homeless Souls som visar konstens uppgift till att porträttera samtiden och bära vittnesbörd om historiska händelser. Den vackra skulpturparken skall inte missas!

Fyllda av intryck åker vi den korta sträckan till Köpenhamn och här ges tid till lunch och egna strövtåg. Resan går sedan över Öresundsbron för en sen middag och övernattning på centralt belägna Elite Hotell Ideon i Lund

Dag 3 Glasriket – Örebro
Vi styr upp mot Småland förbi skogar, ängar, hagar och glittrande sjöar. Vi kommer till Glasriket, med en lång tradition av munblåst glas, här kan vi bevittna hur glasblåsarna bemästrar den flytande glasmassan och se glaset ta form. Närheten till hantverket är slående. I Galleriet kan du se konstglas i världsklass, objekten är formgivna av Kostas Bodas konstnärer och skapade av Kostas skickliga hantverkare.  I butiken kan du botanisera bland de klassiska serierna eller titta på det allra senaste. 

Vår generösa lunchbuffé får vi avnjuta på Linnéa Art Restaurant - Kosta Boda Art Hotell. 

En upplevelse för både öga och gom - med inredning färgsatt och formgiven av Ulrica Hydman-Vallien, och ett topputrustat kök där arbetet leds av några av Sveriges bästa kockar. Maten lagas av lokala råvaror med inspiration från omgivningarna och den aktuella säsongen.

Resan fortsätter mot hemorten och väntas vara åter i Örebro ca 19.00.

Information

Pris: 4 990:- Enkelrumstillägg 600:- 

Ingår i priset:
Helturistbuss
Del i dubbelrum
2 Frukostar
2 luncher (1 Gästgiveriet i Ljungby, 1 Kosta Boda Hotell)
2 middagar på respektive hotell
1 Färjeöverfart Helsingborg-Helsingör
1 Broöverfart Köpenhamn-Malmö
Entré Birgit Nilsson
Visning Birgit Nilssons hem
Entré Louisiana
Besök Glasriket
Reseledare

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se