Kungliga Baletten tar sig an VÅROFFER i hyllning till STRAVINSKIJ 30 okt

VÅROFFER
Igor Stravinskij påverkade en hel värld när han under 1900-talet visade upp sina mångsidiga, rytmiska och normbrytande verk. Stravinskijs skapandeprocess utvecklade musiken som konstform och än i dag influeras otaliga kompositörer och koreografer av hans unika öga för toner och rörelse. Kungliga Operan bjuder in till en kväll där mästerkoreograferna Preljocaj, Balanchine och Béjart tillsammans med Kungliga Baletten visar tre tolkningar av Stravinskijs verk.

Dansmuseet
Rolf de Maré är den av de svenskar som betytt mest internationellt för modern konst och dans. Han grundade Svenska baletten i Paris på 1920-talet, var en av de första som samlade moderna konstnärer som Picasso, gjorde forskningsresor över hela världen och grundade Dansmuseet i Stockholm.

I samarbete med Svenska Kammarorkesterns Vänner

 

Program

NOCES
I Angelin Preljocajs tolkning av Stravinskijs Noces utgår han från minnet av ett bröllop han var gäst på som barn. Minnena blandas med fantasi och skapar ett verk som ställer frågor om sexualitet, tradition och övergrepp på sin spets. Noces hade premiär 1989 och är en tolkning av Stravinskijs musikstycke från 1923. Föreställningen är en maximerad upplevelse med Kungliga Baletten, Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör tillsammans.

AGON
Musikstycket Agon komponerade Stravinskij år 1957 till koreografen George Balanchine. Agon är ett grekiskt ord för tävling och Stravinskij skrev just verket som en utmaning till koreograf och dansare. Det skulle bli en prövning att skapa en balett till denna banbrytande musik. Balanchine sporrades av sitt uppdrag och den neoklassiska kreationen hade premiär redan samma år. Kungliga Baletten bjuder på musik- och koreografihistoria och visar upp ett paradverk.

VÅROFFER
Kvällens final är klassikern Våroffer, ett verk vars musik skapades av Stravinskij redan 1913. Många år senare fick musiken sin koreografi som revolutionerade dansscenen. I Maurice Béjarts version av verket ser han mer positivt på vårens återkomst än originaluppsättningens beskrivning av den ryska hedniska sedens rituella kvinnooffer. Béjart inspireras av årstidens primitiva uppvaknandekraft för människan och naturen. Med det moderna verket hyllas den franske koreografen som avled 2007.

NOCES

KOREOGRAF
Angelin Preljocaj
MUSIK
Igor Stravinskij
ISCENSÄTTNING
Naomi Perlov
KOSTYM
Caroline Anteski
LJUS
Jacques Chatelet

AGON

KOREOGRAF
George Balanchine
MUSIK
Igor Stravinskij
LJUS
Björn Nilsson, efter originalversionen

VÅROFFER

KOREOGRAF
Maurice Béjart
MUSIK
Igor Stravinskij
SCENOGRAFI
John van der Heyden
KOSTYM
John van der Heyden
LJUS
John van der Heyden

Speltid 2 timmar 30 minuter inkl. paus.

 

Information

Pris: 1 495:-     SKOV-medlem 1395:-

PROGRAM
12.00 Avresa från Konserthuset
14.30 Lunch på Bistro Dansmuseet
15.45 Visning på Dansmuseet
19.00 VÅROFFER på Operan
21.30 Åter mot Örebro
24.00 Beräknad hemkomst Örebro

Ingår i priset:
Helturistbuss
balettbiljett
Aptitlig lunch
Visning Dansmuseum
Entré Dansmuseet
Musikintroduktion Kjell Nytting
Landgång/lättöl/vatten på hemvägen
Reseledare

 

 

 

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se