Kaukasus skatter – Azerbajdzjan, Georgien & Armenien 12 dagar 15-26 april 2020

Dag 1-2: Mot Azerbajdzjan

Flyg till Baku: Under eftermiddagen lyfter flygen från Skandinavien och efter mellanlandning med byte av flyg kommer vi under natten fram till Azerbajdzjans huvudstad Baku. Här möts vi av vår Scandoramaguide som visar vägen till bussen. Efter en kortare transfer anländer vi till eleganta Qafqaz City Hotel där sköna sängar väntar.

Efter några timmars sömn och en god frukost ska vi upptäcka den azeriska huvudstaden Baku, den största staden i Kaukasus, en gammal stad i en modern förpackning. Baku ligger vackert inramad med världens största sjö, Kaspiska havet, i tre väderstreck. Den gamla stadskärnan, som är världsarvsklassad av Unesco, bjuder på vackra sevärdheter som Shirvanshahs palats, Jungfrutornet och Haji Bani-badet. Längs stadens södra strand breder den mäktiga Bakuboulevarden ut sig och i de nyare delarna hittar vi Ismailiyyapalatset och skyskraporna De tre flammorna. Landets oljereserver har lett till att staden har expanderat i alla riktningar och är numera hem åt över två miljoner invånare. Vår guide visar oss Bakus främsta sevärdheter och okända guldkorn. På kvällen promenerar vi längs strandpromenaden intill Kaspiska havet. Sjöns yta är större än hela Tyskland och sträcker sig från Ryssland i norr till Iran i söder samt från Azerbajdzjan i väst till Kazakstan och Turkmenistan i öst. Efter promenaden slår vi oss ner på en lokal restaurang för en gemensam välkomstmiddag med typisk azerisk mat och musik.

Dag 3: Gobustan, Yanar Dag & Eldtemplet

Baku: Söder om Baku ligger nationalparken Gobustan, vars namn betyder ravinernas plats. I området finns tusentals stenristningar och målningar som beräknas vara mellan 5 000 och 20 000 år gamla, lämningar av bebodda grottor samt över hälften av världens lervulkaner, små vulkaner som spottar lera istället för lava. Under vårt besök här får vi också se den berömda stenen Gaval Dash, som avger tamburinliknande ljud när man slår på den. Efter besöket i Gobustan färdas vi till Yanar Dag, vars namn betyder det brinnande berget. Det sägs att marken här började brinna när en fåraherde av misstag gjorde upp en eld under 1950-talet. Sedan dess har elden aldrig slocknat. Vår utflykt rundas av med en plats som under 600-talet beskrevs av den armeniska geografen Anania Shirakatsi som sju hål med brinnande eld. Platsen kallas för Atesgah och sägs ha varit ett zoroastriskt eldtempel, men har genom tiderna också använts av hinduer som en böneplats. Sedan urminnes tider har det brunnit en eld här, men 1969 tog gasen under marken slut på grund av den sovjetiska gasutvinningen. Elden som brinner här i dag kommer från en gasledning som leds hit från Baku.

Dag 4: Sidenvägens Sheki

Baku - Sheki: Det har nu blivit dags att lämna den azeriska huvudstaden. Vi sätter kurs västerut mot Sheki, en gammal handelsstation längs sidenvägen. På vägen stannar vi till i den medeltida huvudstaden Shamakhi. Här ser vi bland annat Jumamoskén från 700-talet och de sju Shirvankupolerna, ett mausoleum där härskarna av Shirvandynastin ligger begravda. Efter en gemensam lunch fortsätter vi till den tidigare handelsplatsen Sheki, numera en stad med cirka 60 000 invånare, ca 30 mil. Väl framme checkar vi in på vackert belägna Marxal Resort & Spa Hotel och beger oss ut på en gemensam upptäcktsfärd i staden. Här får vi bland annat se det vackert dekorerade Sheki Khanpalatset och stadens karavanseraj, en form av värdshus där karavaner längs sidenvägen bodde över. Sheki var också platsen för Sovjetunionens största sidenfabrik, Leninfabriken. Under sina glansdagar arbetade här över 7 000 personer, men fabriken är numera stängd. Fortfarande finns det dock ett fåtal mindre producenter kvar i staden.

Dag 5: Georgiska viner

Sheki - Tbilisi: Det har nu blivit dags att lämna Sheki och Azerbajdzjan för att istället bekanta oss med det västliga grannlandet Georgien. Vi gör en kortare avstickare till den närliggande byn Kish där vi ser en kaukasiskalbansk kyrka från 400-talet som utforskats av den norska upptäcktsresanden Thor Heyerdahl som även skrivit en bok om området. Färden går vidare längs bergskedjan Kaukasus södra fot och efter ungefär två timmar når vi gränsen till Georgien. Efter en gränskontroll kommer vi in i regionen Kakheti. Detta sägs vara en av de första platserna i världen där man producerade vin och fortfarande finns här otaliga vingårdar. Druvsorterna som odlas är framförallt lokala sorter som Saperavi, Mtsvane och Rkatsieli. Vinerna produceras traditionellt i så kallade Kvevri, stora lerkrus som begravs i marken med enbart toppen synlig. I den charmiga staden Sighnaghi följer vi med på en vinprovning med tillhörande lunch och får ett första smakprov av de georgiska vinerna. Vi passar också på att göra en kortare promenad i staden vars arkitektur och natur påminner om det toskanska landskapet. Vi fortsätter sedan till Georgiens huvudstad Tbilisi, ca 28 mil, och checkar in på utmärkta Hotel Holiday Inn.

Dag 6-7: Tbilisis höjdpunkter & Mtscheta

Tbilisi: Efter en god frukost upptäcker vi Georgiens huvudstad Tbilisi. Stadskärnan bär spår av alla de kulturer som under årtusendena lämnat avtryck i staden, en underbar blandning av orientaliskt och västerländskt. Här hittar vi både gamla och nya byggnader i ett spännande samspel. Här är alla kulturer välkomna, något vi förstår när vi ser att stadens synagoga, moské och flertalet kyrkor ligger endast ett stenkast från varandra. De karaktäristiska trähusen i olika kulörer ger staden ett färgglatt intryck tillsammans med moderna byggnader som fredsbron och det aldrig färdigställda konserthuset. Vi besöker också Frihetstorget och Rustaveliavenyn, Tbilisis huvudgata. Självklart missar vi inte heller en tur med stadens linbana till den gamla fästningen Narikala. Det georgiska språket är inte besläktat med något annat språk i världen och de har också sitt eget alfabet som sägs vara inspirerat av hur vinrankorna slingrar sig.

Vi ägnar också en dag åt att upptäcka den gamla georgiska huvudstaden Mtscheta som sägs vara över 4 000 år gammal. Vi gör en rundtur i staden och ser bland annat Svetiskhovelikatedralen och Jvariklostret. Eftermiddagen är fri att på egen hand utforska Tbilisi.

Dag 8: Armeniska berg & kloster

Tbilisi - Jerevan: Vi lämnar Georgien och åker vidare till det södra grannlandet Armenien. Trots att länderna ligger så nära varandra skiljer de sig åt på de flesta sätt. Språket, kulturen och maten är alla annorlunda. Efter den korta färden till gränsövergången kommer vi in i Armenien och möts av vår armeniska lokalguide. Vi tar oss till det Unescodekorerade Haghpatklostret, vackert beläget högst upp på en platå. Här gör vi en rundvandring och får veta mer om klostret innan vi åker vidare till Dilidzjan. Staden brukar kallas för Armeniska Schweiz på grund av sin natur som påminner om den alpina nationen. Vi gör en rundtur i stadens centrum och slår oss sedan ner på en restaurang för en god lunch. Sevan, en stad belägen vid Armeniens största sjö med samma namn, väntar sedan på oss. Under en kortare rundtur vid sjön får vi se flera vackra gamla kyrkor. Därefter åker vi till den armeniska huvudstaden Jerevan som till stor del byggdes om under sovjettiden enligt arkitekten Alexander Tamanyans planer om en perfekt stad. De breda avenyerna påminner om de vi finner i Paris och Wien och stadens arkitektur är ett typexempel på tidig sovjetstil. Jerevan kallas ibland för den rosa staden på grund av färgen på de stenar som använts. Om vädret är klart kan vi skymta berget Ararat, där det sägs att Noas ark strandade. Berget ligger i Turkiet men har en betydelsefull plats i den armeniska kulturen. Vi checkar in på centralt belägna Royal Plaza Hotel, ca 33 mil, och avslutar dagen på en trevlig restaurang där vi stiftar bekantskap med det armeniska köket och kulturen.

Dag 9-11: Jerevan, brandy & hedniska tempel

Jerevan: Vi ska nu upptäcka vad Jerevan har att bjuda på! Vi börjar vår rundtur vid Kaskaden, en stor trappa med flera avsatser och skulpturer. Vi fortsätter till republikens torg som med pampiga byggnader och dansande fontäner utgör Jerevans absoluta hjärta. Även frihetstorget och operahuset står på programmet. Efter vår rundtur i Jerevan åker vi till staden Etjmiadzin. Staden är Armeniens andliga centrum och med endast 45 000 invånare ståtar Etjmiadzin med hela fem Unescomärkta byggnader, bland annat en katedral som påbörjades redan under 300-talet. På vår väg tillbaka mot Jerevan stannar vi till vid en fabrik där man tillverkar landets kanske allra främsta exportvara; brandy. Den armeniska brandyn är känd över hela forna Sovjetunionen. Det påstås att Winston Churchill var så imponerad av den under Jaltakonferensen att Josef Stalin sedan skickade 400 flaskor till honom per år. Vi gör ett besök på fabriken och bekantar oss med tillverkningsprocessen. Självklart passar vi även på att provsmaka!

Vår andra dag i Jerevan ägnar vi åt det hedniska templet Garni och det Unescoklassade Geghardklostret. Armenien var det första kungadömet i världen som konverterade till kristendomen och från tiden innan konversionen finns nästan inga lämningar, det enda kvarvarande templet är det i Garni. Det byggdes på 100-talet till den armeniska solguden Mihr, raserades i en jordbävning den 4 juni 1679 och föll därefter i glömska. Med hjälp av originalstenarna återuppbyggdes det igen nästan 300 år efter katastrofen och stod klart 1975. Efter vårt besök vid templet stannar vi även vid det närliggande Unescoklostret Geghard. Hela sista dagen och kvällen är fri att på egen hand utforska Jerevan.

Dag 12: Vi lämnar Kaukasus

Jerevan - Skandinavien: Efter en underbar resa där vi fått se alla tre länderna i Kaukasus är det nu dags att återvända till Skandinavien. Vi åker till Jerevans flygplats och går ombord på planet. Efter en mellanlandning landar vi åter i Skandinavien. På återseende!

 

Höjdpunkter på resan!

 • Huvudstäderna Baku, Tbilisi & Jerevan
 • Sidenvägens Sheki
 • Vin från Kakheti
 • Unescodekorerade Haghpatklostret
 • Armenisk brandy

 

Rundresan i korthet

Dag 1-2: Skandinavien - Baku
Dag 3: Baku
Dag 4: Baku - Shamakhi - Sheki
Dag 5: Sheki - Kakheti - Tbilisi
Dag 6-7: Tbilisi
Dag 8: Tbilisi - Haghpat - Sevan - Jerevan
Dag 9-11: Jerevan
Dag 12: Jerevan - Skandinavien

 

 

Qafqaz City Hotel, Baku

Modernt och stort hotell med imponerande glasfasad och hög komfort som får mycket goda gästrecensioner. Hotellet är med sina 19 våningar Bakus största fyrstjärniga hotell och öppnade 2009. Vid ankomst möts du av en tjusig lobby med marmorgolv och kristallkronor. Hotellet har en trevlig restaurang, bar och en trendig takterrass som bjuder på en fantastisk utsikt över staden och Kaspiska havet vid horisonten. Slappna av i hotellets wellnessavdelning på 16:e våningen och beundra utsikten medan du njuter av ett bad i jacuzzin. Beläget strax utanför stadskärnan. Komfortabla och elegant inredda medelstora till stora rum med matchande nougatnyanser i flera olika kategorier med varierande storlek, standard och stil.

Hotellet: Två restauranger varav en på 2:a våningen och en på 18:e våningen med takterrass (öppen sommartid), lobbybar, eventbar på översta våningen, lounge, takterrass samt wellnessavdelning (mot avgift) med minigym, bastu, ångbastu, heta stenar, vitaminbar och möjlighet till spabehandlingar samt två jacuzzis med utsikt över staden.
Våningar: 19
Hiss: Ja
Läge: Beläget i utkanten av stadskärnan ca 4 km till centrum. Ca 15 minuters promenad (upp för backen) till närmaste tunnelbanestation. Stadsmiljö med genomfartstrafik.
Antal rum: 317
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, telefon, hårfön, Wi-Fi, värdebox, minibar och luftkonditionering. Så kallade queensizebäddar, dvs en smalare dubbelsäng med gemensamma sängkläder förekommer.
Officiell kategori: ****
Vår bedömning: SSSS
Adress: Tbilisi Avenue 34, AZ-1122 BAKU
Telefon: +994-50-290 04 89

 

 

 

Visum
För svenska medborgare krävs visum till Azerbajdzjan. Detta söks online på https://evisa.gov.az/en/
Visumet kostar ca 23 amerikanska dollar och kan tidigast sökas sex månader innan avresa.
Vi rekommenderar att du ansöker senast 1-2 månader innan avresa.
Adressen för boendet i Azerbajdzjan som ska fyllas i är Tbilisi Avenue 34, AZ1122 Baku, Azerbaijan.
För Georgien och Armenien krävs ej visum för svenska medborgare. Passet ska dock vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Före avresa måste vi samla in dina passuppgifter. API (Advance Passenger Information) är information som krävs av myndigheter om samtliga personer som reser till och från landet. Flygbolagen är bundna att enligt lag överföra API/APIS information innan avresa. Denna information skickar du till oss snarast möjligast efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten som kan hämtas hos Koboltresor, Nygatan 29 Örebro.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Mediciner
Georgien har väldigt stränga regler när det gäller vilka mediciner som får föras in i landet. Läkemedel som inte är narkotikaklassade i Sverige, är många gånger det i Georgien. Måste du ta med dig medicin eller värktabletter ska du ha både recept och läkarintyg till varje läkemedel, vilka måste vara på engelska. Och även då kan tullpersonalen beslagta medicinen för att undersöka den.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Språk: Azeriska, georgiska och armeniska. Majoriteten talar även ryska.
Alfabet: De georgiska och armeniska alfabeten liknar inga andra. Viss text förekommer med kyrilliska och latinska bokstäver. Azeriska skrivs med latinska bokstäver.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no.
Tid: Svensk tid + 2 timmar.
Valuta: Azeriska Manat (AZN), Georgiska Lari (GEL) och Armeniska Dram (AMD). Dessa valutor har in- och utförselförbud och kan inte växlas i Sverige. De går dock att växla mellan varandra på flertalet växlingskontor i länderna. Vi rekommenderar att du tar med euro eller amerikanska dollar i kontanter och växlar på plats till lokal valuta.
Kreditkort: MasterCard och Visa kan användas som betalningskort i större butiker och på hotell. Bankomater finns i de större städerna.
Elektricitet: 220 V.

Information

Pris: 17 985:-

Allt detta ingår

 • Flygresa till Baku samt hem från Jerevan
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Rundresa med svensk guide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 11 övernattningar i dubbelrum
 • 11 frukostar (dag 2 – 12)
 • 9 middagar (dag 2 – 10)
 • 3 luncher (dag 4 – 5 och 8)
 • Arrangemang enligt program

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se