Champagne 30 mars – 7 april

Buss

Under 300 år har champagne lagt beslag på titeln ”världens lyxigaste vin” och har hittills lyckats behålla sin världsledande ställning. Ingen annan dryck har en sådan inneboende magi som just champagne och som har en klang så fylld av fest och förväntan. Med en sådan kraft i namnet är det inte konstigt att intresset för champagne ökar konstant över hela världen. Vår ciceron tar oss med till både stora och små champagnehus runt Reims, en del med stora märken och kända etiketter men också till mindre champagnehus med olika stilar och karaktär. I de charmiga byarna gör vi dagligen avbrott för kulinariska luncher på bykrogarna mot tillägg.

Denna gång tar vi bussen till Champagne så att vi enkelt kan ta med oss några flaskor hem

Dag 1. Örebro – Lübeck
Tidig morgon lämnar vi Örebro, tar oss genom kända landskap, ner mot Helsingborg där vi tar färjan över till Helsingör som ligger i vårt charmiga grannland Danmark. Färden fortsätter till
Rödby där vi åter får en färjetur till Puttgarden i Tyskland. Fram emot kvällen är vi framme vid vårt hotell i närheten av Lübeck. Gemensam middag på hotellet. (M)

Dag 2. Lübeck – Rüdesheim
Efter frukost styr vi mot dagens mål; till floden Rhens pärla Rüdesheim, det klassiska området  för Riesling. På de branta sydsluttningarna ner mot Rhenfloden ligger vinodlingarna tätt intill byarna. Här framställs många av Tysklands bästa viner, klimatet är gynnsamt med långa varma somrar och milda korta vintrar. I dalgångarna överväldigas man av vackra vyer, branta vinfält, äkta riddarborgar och genuina korsvirkesbyar! Rüdesheim bjuder på oförfalskad livsglädje i vinets tecken och här kan du besöka vinstugorna på den klassiska nöjesgatan Drosselgasse.
Efter incheckning på hotellet serveras middag.

Dag 3. Reims i Champagne
Vi lämnar Tyskland och tar vägen in i till Frankrike, förbi Metz och till Reims där vi är framme vid lunchtid. Efter incheckning på vårt hotell samlas vi för vår första provning. Vår första provning och introduktion av den ädla drycken sker på ett av stadens främsta champagnehus, utvalt av vår ciceron. För den som önskar avslutas kvällen med besök på Café du Palais med en gourmet assiette champenoise, (tillägg 47€).
Reims är regionens huvudstad och här reser sig den mäktiga gotiska katedralen Notre-Dame med sina 2300 skulpturer över staden. Hit reste de franska kungarna för att låta sig krönas, det har varit platsen  för 25 kröningar. De blyinfattade fönstren är magnifika, och berömda. Man bör inte missa de nyare som har ritats av Chagall. I stadsbilden ser  vi också Palais du Tau och Saint-Remibasilikan men också byggnader i  Art Deco-stil som växte fram mellan de två världskrigen. (L)

Dag 4–7 Champagnehus/Reim
Vår ciceron tar oss med längs vägar där vi kanske får trängas med traktorer då vårens arbete på vinfälten är igång.  Men självfallet måste vi till byn Hautvillers där den kända munken  Dom Pérignon som på 1700-talet uppfann champagnen eller i alla fall bidrog till att utveckla den till vad den är idag men också till Epernay som anses vara Champagnens huvudstad. Huvudgatan Avenue de Champagne  kantas av många privata magnifika byggnader och under dessa finns 100 km underjordiska gångar enbart för att förvara champagnen. Vi har en lång lista på husen vi ska besöka med avbrott för gemensamma luncher (tillägg) Louis Casters Damery, Champagne Lamiable, Andre Clouet Bouzy, Barnaut Bouzy Ambonnay, Henriot, Heidseck.

Dag 8. Aachen – Lübeck
Aachen är en livlig stad den är så att säga ett Europa i miniatyr; centralt belägen där Tyskland, Nederländerna och Belgien möts. Aachen har sedan Karl den Stores tid varit en plats där man värnarom kontinentens andliga arv, värden och ideal, och här delar man sedan 1950 ut Karlspriset för främjandet av Europeisk enighet. Fram emot kvällen är vi tillbaka runt Lübeck för gemensam middag och övernattning.

Dag 9 Lübeck – Örebro
Tidig morgon påbörjas den sista etappen tillbaka till vår hemtrakt. Efter några mil får vi en överfart till Rödby på den danska sidan. Färden går sedan via Helsingör-Helsingborg, vi beräknar vara tillbaka i Örebro under sen kväll med förbättrad kunskap om champagne och många trevliga möten i gott sällskap.

Information

 

Pris per person: 13 800:-      Enkelrumstillägg: 3 750:-

 

I priset ingår:
Helturistbuss
Färjeöverfarter
8 hotellnätter med del i dubbelrum
8 frukostar
5 middagar varav 1 välkomstmiddag
Ciceron
Alla entréer och besök med vinprovningar
Reseledare
Skatter och avgifter

Ingår ej:
Sedvanlig dricks (beräkna 2,5€/dag)
Måltidsdryck
Försäkringar

Anmälan:
info@koboltresor.se eller 019-12 22 00          www.koboltresor.se

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se