Hälsingegårdar 28-31 juli 2020

 

 

 

 

Hälsingegårdarna har varit ett världsarv sedan sommaren 2012, ett kulturarv och ett exempel på svensk byggnadstradition i Hälsinglands gamla bondesamhälle. Här tar vi oss runt på några av Sveriges vackraste vägar för att se dekorerade väggar med sina granna färger och livliga figurer bland höga hus och svajiga träd. Ståtliga förstukvistar och interiörer med överdådigt måleri. Sju gårdar finns med på Unescos världsarvslista och vi ska besöka ett par av dem.

 

Dag 1 Örebro – Wijs Trädgård – Bollnäs
Vi åker norröver mot härliga Härjedalen där musik, folkdans, natursköna landskap bildar en skön harmoni. I Ockelbo gör vi ett besök vid Wij Trädgårdar som är en av landets vackraste parker där vi främst ser rosenträdgården tillsammans med vår guide. Efter den goda lunchen går resan vidare till Bollnäs där vårt hotell ligger vid sjön Varpen, mitt i stadskärnan. När vi installerat oss väntar en gemensam middag.

Dag 2 Hälsingegårdar
Efter frukost reser vi en bit norrut och njuter av Hälsingland skiftande naturtyper; mäktiga skogar, forsande älvar, berg och dalar. där många välbevarade Hälsingegårdar ligger inbäddade. Vi är på väg till Engbergs i Stavsäter som är en levande Hälsingegård belägen vi sjön Ljusnaren. Vi ges en rundvandring med guide som avslutas med kaffe och tunnbrödsrulle från gårdens eget tunnbrödsbageri.
Vi kommer sedan till Ljusdals fornminnes- och hembygdsgård med samlade byggnader från 1500-talet och framåt. Här äter vi en gemensam lunch i hembygdsgårdens egen restaurang.
Resan fortsätter till Stenegård i Järvsö. Här samsas gamla hantverkstraditioner, byggnadsvård och Världsarvscentrum med samtida konst, musik och hantverk. Ta en sväng i trädgården med både grönsaksodlingar och örtagård eller ta en kopp kaffe och njut av folklivet. Programmet för sommaren 2020 är i skrivandet stund inte färdigt men vi kan se fram emot ett fylligt program. Vi avslutar dagen med middag på vårt hotell i Bollnäs.

Dag 3 Hälsingegårdar
Vi beger oss till Pallars som är en av sju utvalda gårdarna som representerar Världsarvet Hälsingegårdar. Pallars har med sina två flygelbyggnader flera vackra brokvistar och en sängstuga med mycket välbevarat väggmåleri. Motiven är stadsbilder och miljöer från olika delar av Sverige.
Vi kommer till Vallsta där vi får en aptitlig lunch på Orbaden Resturang som ligger obeskrivligt vackert.
Gästgivars är en av de sju hälsingegårdarna som Unesco förklarat för världsarv och har efter nära 1 000 år i samma släkt bytt ägare. Gården har mycket gamla anor, gårdsnamnet kommer från det gästgiveri som drevs på gården under 1600- och 1700-talet. Än idag hålls hantverkstraditionen vid liv här på gården. Herrstugan, har dekorerats av målaren Jonas Wallström vid 1800-talets mitt och här finns originalet till Duros berömda tapet Gästgivars.

Dag 4: Bollnäs – Hemorten

Vi lämnar Bollnäs efter frukost och reser till Växbo Lin, och eftersom Hälsinglands landskapsblomma är just lin passar ett besök bra här. Vi hittar väl bevarade miljöer från linberedningens glansdagar, och får en guidad visning av fabriken. Därefter äter vi en avslutande lunch på Växbo krog, en restaurang som delvis är dold under jord och med en vacker fönsterfasad ut mot kvarndammen.
Därefter återstår hemresan och vi väntas vara tillbaka i Örebro under kvällen.

Information

Pris: 4 995:-                                                               Enkelrumstillägg 990:-

Ingår i priset:
Helturistbuss
Hotell med del i dubbelrum
3 frukostar
4 luncher
1 middag
1 Kaffe/tunnbrödsrulle
Utflykter enl program
Reseledare från Koboltresor

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se