Långtidssemester till sagolika Andalusien 5-26 febr 2020

Almuñécar – Sierra Nevada – Malaga
Andalusien är Spaniens hjärta med vacker natur, spännande historia och färgrik kultur. Vid foten av Sierra Nevada ligger staden Almunécar alldeles vid Medelhavets strand. Vi bekantar oss med stadens historia och vandrar genom gamla stan och mellan gränderna skymtar borgen Castillo de San Miguel. Den botaniska trädgården är smyckad av vackra skulpturer. I Picassos hemstad Málaga ser vi katedralen som dominerar stadsbilden. På en av Sierra Nevadas utlöper finns en enastående skulpturpark och här tappar vi nästan andan över den makalösa utsikten. Tillsammans med reseledaren gör vi gärna spontana utflyter!

https://www.hoteleshelios.com/hotel-helios-costa-tropical/

Dag 2- 21
Under flera år har vi arrangerat resor till Almuñécar - så oerhört genuint och så väldigt spanskt.

På kullarna runt Almuñécar odlas tropiska frukter och växter som mango, cherimoya och apelsiner. Påpassligt nog har just den här delen av Solkusten fått ett eget namn, Costa Tropical. Tack vare det subtropiska klimatet är faunan mycket mer spännande här än på någon annan del av Solkusten.
Själva staden är omringad av höga berg och på toppen av ett ligger den imponerande moriska fästningen, Castillo de San Miguel med en strålande utsikt över hela bukten. Kullerstensgränderna som slingrar sig runt fästningen bildar nästan en labyrint och nedanför ligger botaniska trädgården, ornitologiska parken med 1 500 olika papegojor och stadens historiska centrum.
I år har vi glädjen att hälsa dig välkommen till vårt omåttligt populära strandnära hotell - en perfekt inramning för avslappning och njutning. Hyr din cykel och ta dig runt i den vackra naturen, långa sköna strandpromenader, yogapass varje dag, ta med stavarna för längre eller kortare vandringar, bada i Medelhavet eller i hotellets uppvärmda pool.

Stadsvandring
Vi inleder med en gemensam orienterande rundvandring bland stadens sevärdheter, ser borgen Castillo de San Miguel, en fin botanisk trädgård som smyckats med vackra skulpturer och där finner vi också ett feniciskt fisksalteri. Intill ligger en fågelpark med olika tropiska fåglar som kvittrar för fullt. Vi passerar marknadsplatsen, fikontorget, rådhuset, busstation mm. Promenaden ger dig en inblick över vad du själv kan utforska under vistelsen.

Kusten och byarna inåt landet har behållit sin andalusiska charm med sina vitkalkade fasader och vackra mönstrade stengator. Landskapet inbjuder till flera besök där vi ser bergsbyarnas arkitektur som bär tydlig prägel av morernas herravälde. Området är rikt på historiska skatter som vi utforskar under våra utflykter.

Bergstur – Exotisk trädgård fylld med spännande skulptur
Vi tar oss med buss upp till en av Sierra Nevadas utlöper där det under några år har vuxit fram en sagolik skulpturpark, en fascinerande samling. Platsen är värd ett besök även för den vackra trädgården med ett 100-tal olika plantor, många av dem exotiska. Det är här man tappar andan över den makalösa utsikten.

Saluhallsbesök
Vår svenska lokalguide tar oss med på en lärorik tur bland för oss okända frukter och grönsaker som ingår i det andalusiska köket, vi får provsmaka och överraskas av nya goda smaker.

Akvedukten - vandring
För den som önskar kan följa med på en kort vandring som går till den romerska akvedukten som ligger strax utanför Almuñécars stadskärna. Turen tar ca 2 tim.

Utflykt till en Bodega i bergen  
Vi åker upp till det höglänta och otillgängliga Alpujarras, vägen går genom ett storslaget bergslandskap med vacker och dramatisk natur. Bodegan vi ska besöka ligger på 1400 meters höjd. Det speciella klimatet med en kombination av kyla, sol och låg nederbörd ger vinerna en unik karaktär. Vi provar vinerna som avrundas med en tapaslunch.

Aktiviteter
Dagliga yogapass kl 10.00 på hotellet. Ingår.

 

Utflykter Tillval

Fruktvandring
Tropiska frukter odlas här på Costa Tropical, följ med och bekanta dig med nya smaker. Vi besöker Almuñécars äldsta ekologiska fruktodling, där Alberto tar oss på en rundtur i sin fruktträdgård och visar oss några av de 25-30 olika sorter som han odlar. Efteråt bjuder vår värdinna Monica oss på färsk frukt, fruktjuice och tapas gjorda på frukter från odlingen.
Vi får också smaka på deras marmelader och den som vill kan köpa med sig några burkar. Alla marmelader är ekologiskt märkta och innehåller varken konserverings- eller tillsatsämnen.
Pris: 30€ inkluderar bussresor (lokaltrafiken), guidad tur på engelska och svenska, rikligt med frukttapas.

Dagsturer Vandring
Följ med på någon av våra vandringsturer uppe i bergen på Barranco de Poqueiras östra sluttning där du kan välja mellan 9,5 km eller 7,5 km beroende på hur mycket du vill och kan röra dig. En kortare strandvandring till Herradura 3 km.
Pris: från 20€

Mijas Pueblo
Mijas Pueblo ligger på sluttningen av Sierra de Mijas, en liten vit by 8 kilometer upp från kusten från Fuengirola räknat. Byn ligger 428 meter över havet och härifrån finns en helt underbar utsikt över kusten, klara dagar kan man se över till Afrika och Gibraltars välkända klippa.

Mijas hör till en av de äkta vita byarna, här får man måla sitt hus i vilken färg som helst bara det är vitt! Byn har smala vindlande gator som är nästan bilfria, endast de med tillstånd får köra in i den gamla delen av staden. Om man inte vill promenera omkring kan man åka åsnetaxi eller hästskjuts. Just åsnorna har gjort Mijas berömt världen runt. Ta också en titt på den ovanliga ovala tjurfäktnings-arena. Här ska vi se en häftig flamencouppvisning!
Pris: 28€/minst 20 personer

Malaga
Málaga har i dag utvecklats till en sydeuropeisk metropol för kultur och mat. Staden har flera nyöppnade konsthallar och många barer med gastrotapas. Ny stolthet ger också det renoverade hamnområdet, lika elegant som vad som helst på Franska Rivieran. Gör en konstrunda på stadens fem lysande konstmuseer: Museo Carmen Thyssen, Museo Picasso Málaga, Centre Pompidou Málaga, CAC - Centro de Arte Contemporáneo, Museo Casa Natal de Picasso, Colección Museo Ruso i den gamla tobaksfabriken Tabacalera.
Pris: 25€/minst 20 personer
                     
Alhambra och Generalife
Turen går upp mot Granada, vi kan lugnt njuta av den fantastiska naturen på hög höjd . Klippväggar reser sig majestätiskt, naturscener breder ut sig mot Sierra Nevadas vita toppar. Bördiga slätter med oliv- och mandelträd och stora ekskogar.
Alhambra betyder ”Den röda borgen” på arabiska men är också känd som ”Juvelen i Moriska Spanien” på grund av sin skönhet och finns idag med på världsarvslistan. Hela området ger en mäktig känsla, här får vi se kungliga palats med magnifik arkitektur, de unika trädgårdarna som tillhör historiens vackraste och är många hundra år. Drömmen om det kommande paradiset var morernas ledstjärna när de skapade mästerverket Generalife. Vår guide ger oss historien om Alhambra, Spaniens stolthet.  En sagolik dag!
Pris: 59€  bokas samtidigt vid anmälan – minst 20 personer

Cuevas de Nerja  Frigiliana
Europas största grottsystem finns i Nerja, och är vida berömd. Det är naturens egen katedral med flera salar av hängande tappar.  Stalaktitgrottornas salar ligger i halvmörker, och med riktad belysning blir det en häftig magisk känsla. Från grottmålningar och fynd konstaterar man att grottorna varit bebodda 25.000 f.Kr fram till bronsåldern. Det har byggts en konsertsal i en av salarna, och varje sommar hålls här bland annat opera och balettuppvisningar.

Vi fortsätter till den andalusiska bergsbyn Frigiliana, en välmående och charmig bergsby, med smala vindlande gränder och trappor. Byn har vid flera tillfällen utsetts till Spaniens vackraste by, och är en fröjd att utforska. Byn är full av historia, och har varit bebott av både romare, fenicier och araber. Botanisera bland butikerna i de mysiga gränderna. Byn är åtminstone 1000 år gammal och tillhör de sk ”vita byarna” som klättrar längs bergsväggarna, vitslimmade hus och blomsterfyllda gator och fasader.  På bodegorna kan du smaka på det söta Frigilianavinet gjort av moscateldruvor. Flera restauranger finns med lokal mat som lockar till en god lunch.
Pris: 29€ / minst 20 pers

Motril
Rom-destilleri - La Alpujarras – Trevalez
Norr om Motril besöker vi rom-fabriken där vi får ett smakprov och blir introducerade om tillverkningen som baseras på sockerrör. Vi fortsätter sedan upp i bergen på Sierra Nevadas slutningar vi passerar en rad charmiga, vita bergsbyar som mer eller mindre hänger ut från klippan. Bergsbyarnas arkitektur bär tydlig prägel av morernas herravälde i området. Vi stannar till vid en av La Alpujarras charmiga, vita bergsbyar, där vi ska avnjuta en lokal, andalusisk lunch. Vi får tid att på egen hand ses oss runt innan färden går vidare till högre höjder till byn Trevalez där vi passar på att prova den läckra Ibericoskinkan.
Pris: 35€/minst 20 pers

Bergsvandring
Följ med på en vandring med vår svenska vandringsguide, vi går mellan två vita byar som avslutas med en aptitlig middag i bergen. Vi går i en underbar natur med en hänförande utsikt. Du behöver normal kondition och bra, bekväma skor. Pris: 45€./minst 10 pers

Information

Pris: 14 995:-     
5-26/febr      22 dagar


Ingår i priset:
Flyg t/r  SAS Stockholm-Malaga                Enkelrumstillägg: 5 990:-
Transfer t/r flygplatsen – hotellet
Del i dubbelrum
21 Frukostar
21 middagar inkl vin
Stadsvandring
Exotisk trädgård fylld med spännande skulptur
Utflykt till fruktträdgård
Saluhallsbesök
Bodega m vinprov o lunch i bergen
Akveduktvandring

Flyg t/r SAS Stockholm-Malaga Enkelrumstillägg: 5 990:-
Transfer t/r flygplatsen – hotellet
Del i dubbelrum
14 Frukostar
14 middagar inkl vin
Stadsvandring
Exotisk trädgård fylld med spännande skulptur
Utflykt till fruktträdgård
Saluhallsbesök
Bodega m vinprov o lunch i bergen
Akveduktvandring

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se