Hamburg 15-20 maj 2020 Konserter och Opera Fullbokad – väntelista

Idag är det den 2 april och ännu vet vi inte om resan till Hamburg kommer att bli av.
Vi befinner oss i Corona-tider vilket påverkar och begränsar oss alla. 

Vi uppmanar er igen att INTE göra någon inbetalning förrän vi vet om resan kommer att bli av.

Vi är mycket stolta över att vi kan presentera en resa till den hett efterfrågade Elbphilharmonin i Hamburg och vi kan bara utbrista äntligen!

Alltsedan den spektakulära Elbphilharmonin i Hamburg invigdes för drygt två år sedan har det varit mycket svårt att få biljetter dit, vi är ju så många som vill uppleva den omtalade byggnaden. Men envishet kan löna sig, och nu när vi äntligen har lyckats så är det dessutom program med fantastisk musik och dirigenter i yppersta världsklass. Gustav Mahlers Symfoni nr 8 får man inte många tillfällen att höra från konsertscenen, helt enkelt för att den kräver så många medverkande. Orkestern är en av konsertmusikens allra största, och därtill måste man ha två vanliga körer, en barnkör och åtta sångsolister. Att behärska sådana resurser kräver en både skicklig och erfaren dirigent, egenskaper som Daniel Harding väl besitter. För många av oss är han ju ett välbekant namn som chefdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester sedan många år.

Det är en lyckträff att vi också får höra en konsert med den 92-årige Herbert Blomstedt på pulten. Mozarts Mässa i c-moll är ett verk som passar väl in i bilden av honom som dirigent, men i schweizaren Arthur Honeggers Symfoni nr 3 får vi uppleva en annan sida. Den är skriven strax efter andra världskrigets slut, och den energiska och rytmiska musiken är ibland nästan aggressiv.

Den mångsidige engelsmannen Benjamin Britten är en av nittonhundratalets flitigaste och mest framgångsrika operatonsättare, och bland hans många operor är kanske Peter Grimes hans mest spelade. På Malmö opera får vi se och höra En midsommarnattsdröm som hade premiär 1960, och den baserar sig naturligtvis på Shakespeares sagokomedi med samma namn.

Musikalisk ciceron: Kjell Nytting, musiker och ordförande i Svenska Kammarorkesterns Vänner

Vi reser med buss till Tysklands näst största stad, Hamburg, den gamla Hansastaden med sin stora hamn. Hamnen är stadens pulserande hjärta och här finns flera kanaler och broar än både Venedig och Amsterdam tillsammans! Elbphilharmonie är det nya praktfulla konserthuset med den imponerande glasfasaden och det vågliknande taket i Hamburgs HafenCity, byggd ovanpå ett tidigare hamnlager 37 meter över marknivå. Glasfasaden med 1000-talet böjda fönsterpaneler, skräddarsydda för att fånga och spegla himmelens färg, solens strålar, vattnet och staden, förvandlar konserthuset till en gigantisk kristall. På den offentliga visningsplattan ser vi en hisnande 360`utsikt över staden och hamnen.

Grand Hall-foajén definierar tydligt husets arkitektur med trappor som sträcker sig över flera våningar som ger rymd och imponerande ljuseffekter och spektakulär utsikt över staden. Akustiken är vida känd och den stora orgeln i Grosser Saal är byggt längs ena sidan över tre våningar som man som besökare kan känna på! Elbphilharmonien är värd för solister och orkestrar från hela världen och uppför klassiska verk liksom experimentella format som får bryta ny mark här.

 

Dag 1 Örebro - Lund                                         Fredagen den 15 maj 2020
Samling vid Konserthuset kl 08.00 för vidare färd genom vårens vackra landskap och stannar i Ljungby Gästgiveri för en smaklig lunch. I den skånska myllan på Kullaberg ligger Arilds Vingård som med stor entusiasm framställt goda viner som vi i vinvalven får smaka på men först går turen runt bland odlingarna. Middag och övernattningen på Radison Blu i Lund.

Dag 2 Lund - Hamburg                                  Lördagen den 16 maj
Den rikliga frukosten ger oss energi för turen genom Danmarks charmiga landskap. I Rödby får vi en båttur till Puttgarden på 55 minuter. När vi kommer till Hamburg installera vi oss på Scandic Emporio Hotel**** och får lite egen tid. Under vår sightseeing i centrala Hamburg berättar guiden om stadens historia, om Hamburgs gamla lagerhus som är byggda av tegel i nygotisk stil. De ligger på en 1,5 kilometer lång ö som genomskärs av flera kanaler. Speicherstadt byggdes för att lagra varor som kryddor, kaffe och te. Området är väl värt ett besök för sina fina byggnader och för alla de sevärdheter som finns här. Vidare utforskar vi stadens nya och gamla monument såsom Hamburgs vackra rådhus i nyrenässansstil och minnesmärken från de båda världskrigen. En god middag på en restaurang får avslutar dagen.

Dag 3 Kanalkryssning och konsert          Söndag den 17 maj
Vi åker buss till vår kanalbåt för en guidad tur runt om på kanalerna och upptäcker tjusningen med att upptäcka Hamburg från sjösidan – genom det enorma hamnområdet ser vi Europas näst största hamn efter Rotterdam. Mellan landsättningsbryggorna till den moderna containerhamnen serveras vår gemensamma lunch ombord. Längst ut på en landtunga i floden reser sig den vågformade glaskonstruktionen med en bas av tegel, vi ser konserthuset där vi till kvällen ska njuta en konsert med välkända Herbert Blomstedt och NDR Elbphilharmonie Orchestra med solister. Grosser sal kl 18.00.

Dag 4 Steinway och konsert                             Måndagen den 18 maj
Företaget Steinway & Sons har funnits i 160 år och drivs nu av fjärde generationen, de tillverkar världens bästa pianon och flyglar. De fortsätter med att sätta nya standarder när det gäller instrumentens klang, anslag och formgivning. Vid vårt besök i fabriken får vi se hur man hantverksmässigt tar fram dessa skapelser. Därefter en gemensam lunch på en av stadens restauranger. Vi åker buss till Elbphilharmonin och njuter av "Symphony of a Thousand" med Gustav Mahlers Ungdomsorkester, solister samt dirigenten Daniel Harding.

Dag 5: Hamburg – Lund – Opera i Malmö      Tisdagen den 19 maj
Våra dagar i Hamburg är över för denna gång och vi påbörjar vägen tillbaka mot hemlandet. Framme i Puttgarden stiger vi ombord på färjan till danska Rödby och efter ett par timmar är vi tillbaka i Lund. Incheckning och en tidig middag innan avresan till operan där vi ser Benjamin Brittens "En midsommarnattsdröm". Den magiskt sagolika uppsättningen kommer till liv av Lynne Hockney som arbetat med uppsättningen i Glyndebourne när den senast repriserades 2016 på den berömda engelska festivalen.

Dag 6: Lund – Kosta Glasriket – Örebro       Onsdag 20 maj
Vi styr upp mot Småland förbi skogar, ängar, hagar och glittrande sjöar. Vi kommer till Glasriket och Kosta Boda Art Hotel för en generös lunchbuffé som vi får avnjuta på Linnéa Art Restaurant. En upplevelse för både öga och gom – med inredning färgsatt och formgiven av Ulrica Hydman-Vallien och ett topputrustat kök där arbetet leds av några av Sveriges bästa kockar. Maten lagas av lokala råvaror med inspiration från omgivningarna och den aktuella säsongen.

Här kan vi bevittna hur glasblåsarna bemästrar den flytande glasmassan och se glaset ta form. Närheten till hantverket är slående. I Galleriet kan du se konstglas i världsklass, objekten är formgivna av Kostas Bodas konstnärer och skapade av Kostas skickliga hantverkare. I butiken kan du botanisera bland de klassiska serierna eller titta på det allra senaste.

Resan fortsätter mot hemorten och väntas vara åter i Örebro ca 19.00.

 

Information

 

KOBOLT RESOR | Besöksadress: Nygatan 29, Örebro | Postadress: Oskarsparken 11, 702 12 ÖrebroE-post: info@koboltresor.se | Hemsida: www.koboltresor.se | Telefon: 019-12 22 00 | Mobil: 073-42 800 40

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se