Handling

Akt 1
En mandarin tillkännager prinsessan Turandots kungörelser: varje man som vill be om hennes hand måste lösa tre gåtor. Om han misslyckas, avrättas han, så som nu skall ske med den unge prinsen av Persien. Prins Calaf möter plötsligt sin far. Han är liksom sonen på flykt ifrån sitt land med slavinnan Liù. Liù har följt med honom av kärlek till Calaf. När månen visar sig förs prinsen av Persien till avrättningsplatsen. Folkmassan vädjar till Turandot att hon skall benåda honom. Calaf slås av Turandots uppenbarelse och säger att han vill anta utmaningen. Fadern och Liù försöker få honom att avstå. Men förgäves – Calaf slår på gonggongen.

Akt 2
Ping, Pang och Pong minns tiden innan de blev ministrar och bödelsdrängar hos Turandot. Calaf förs in. Turandot berättar historien om mordet på prinsessan Lou-Ling. Detta hämnas hon nu för på alla främmande friare. När Calaf ska besvara gåtorna, svarar han till allas förvåning rätt på alla tre. Turandot får panik och ber sin far, kejsar Altoum, att slippa gifta sig med Calaf. Altoum säger dock att eden gäller. Men Calaf erbjuder Turandot en utväg: om hon före gryningen lyckas ta reda på hans namn, får hon avrätta honom. Altoum hoppas dock att äktenskapet ska bli av.

Akt 3
Ingen får sova denna natt – alla måste se till att Turandot får fram den okände prinsens namn. Ping, Pang och Pong försöker få Calaf att lämna landet. En folkmassa vill tvinga ur honom hans namn. Då släpas Timur och Liù in. De måste väl veta namnet? Turandot kommer. Liù säger att hon är den enda som vet prinsens namn, men hon kommer inte att avslöja det, inte ens under tortyr. Turandot undrar vad som ger henne denna styrka. Liù svarar: ”Kärleken”. Liù tar sitt liv och går i döden med namnet. Förfärade lämnar alla platsen. Turandot och Calaf blir ensamma kvar. De kysser varandra. Avgörandets stund är inne och hon ställer honom inför folket. Jag vet hans namn, säger hon. Och det är: ”kärlek”.