Karl-Fredriks Eklaholm ”Sagolika Skåne” 15 -17 september 2021

Mitt i den skånska myllan har Karl-Fredrik och Petter hittat sitt paradis, gården Eklaholm.  Låt dig inspireras av ett friare synsätt kring trädgård, blommor och inredning där det etiska är av stor vikt men likaså kärleken till livet! 

Vi följer kusten där byar och fiskelägen ligger tätt. I idylliska Mölle kan vi blicka ut över vidsträckt vatten och njuta av salta vågor, även vi som inte bär tvärrandiga badkostymer.
Svenskt vin är på stor frammarsch, på slättlandet ligger vingården Lottenlund där vår vingårdsvandring avslutas med ett smakprov av gårdens viner. 

Vid Kåseberga fiskeläge kan vi utlova milslång utsikt, vågskvalp och frisk vind och smakliga fiskrätter. På höjden ovanför Kåseberga ligger Ale Stenar, en mytomspunnen sevärdhet. Ett snäpp därifrån ligger Dag Hammarskjölds Backåkra där vi får höra om hans livsverk.

I hjärtat av glasriket ser vi formgivare Emilia Linderholm som tillsammans med skickliga mästare skapar unikt konstglas, med stor passion till hantverket och traditionerna. 

Reseledare: Nina Glimvall 

Dag 1 Örebro – Mölle – Lund
Vi färdas söderut igenom ett sensommarfagert landskap, åker efter Vätterns strand, passerar Jönköping och stannar i Ljungby för lunch på trevliga Gästgivargården.

Kullabygden, vackert flankerad av Öresund och Skälderviken. Här varvas kustnära små samhällen med åkerfält och skogsdungar. Mysiga Mölle är en omistlig del av Kullabergs charm. Vi hälsar på hos en av traktens keramiker som i sin trädgård visar sitt skickliga hantverk för att sedan runda av dagen på vingården Lottenlund. Här tar Tina emot oss och delar med sig av sin passion och livsverk. Vi får följa med på en trevlig färd mellan vinstockar, ståltankar och ekfat, lyssna till en spännande berättelse och få inblick i en skånsk vinbondes vardag. Givetvis får vi också möjlighet att provsmaka!
Gemensam middag.
Vi bor på 4*-Radison Blu Hotel i Lund som blir vår hemvist för två nätter. 

Dag 2 Eklaholm-Kåseberga-Backåkra-Skillinge-Simrishamn-Hammenhög-Lund
Karl-Fredriks Eklaholm
är gården där Karl-Fredrik och Petter bor och verkar, belägen längs kusten på vackra Österlen. Här möts land och hav, här är sommaren längre än någon annanstans i Sverige. Sveriges Provence helt enkelt! Gården har historiskt sett varit ett stort jord- och lantbruk med anor från 1600t-talet, den gamla kullstensgården finns kvar än idag. De gamla stall- och ladugårdsbyggnaderna har omvandlats till inredningsbutik, blomsterbutik, trädgårdsbutik och en plantskoledel. Låt oss inspireras till ett friare synsätt kring trädgård, blommor och inredning där det etiska är av stor vikt men likaså den stora kärleken till livet! Varmt välkommen till deras sagovärld, fylld med skönhet, blomsterglädje och livsnjutning! Fluff fluff!

Med ny energi kommer vi till fiskeläget Kåseberga, här kan du botanisera bland de olika restaurangerna och avnjuta maten på bryggan vid havet eller uppe på backarna med oslagbar utsikt.
Ett besök i världsklass är Backåkra. Världsmedborgaren Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare mellan 1953 och 1961 men även humanist, konstälskare, naturmänniska och en av våra allra mest kända svenskar i världen. Vår guide återger spännande händelser från det förflutna ur Dag Hammarskjölds livsgärning.
Vi fortsätter mot Skillinge, ytterligare ett gammalt fiskeläge dit många konstnärer och kändisar har tagit sin tillflykt genom åren. En av dem är världsberömde trombonisten Nils Landgren har byn som navet i sin världsomspännande verksamhet. 

Vi följer kusten genom Brantevik fram till Simrishamn, en charmig kuststad att strosa runt i,
se rosentorget där man samlat gamla rosor från hela Österlen, i rabatterna hittar du rosorna som en gång växte i bondens allmogeträdgård, byarnas och fiskelägenas täppor. 

Dagen avrundas med en gemensam middag. 

Dag 3 Glasriket Orranäs – Örebro
Vi styr upp mot Småland förbi skogar, ängar, hagar och glittrande sjöar.
Vår generösa lunchbuffé får vi avnjuta på Linnéa Art Restaurant - Kosta Boda Art Hotell. 
Glasrikets nya arena Orranäs, ligger endast ett stenkast från den gamla fabriken Orrefors. Här får vi bevittna hur formgivare Emilia Linderholm och glasblåsarna bemästrar den flytande glasmassan och se glaset ta form. Närheten till hantverket är slående. 

Resan fortsätter mot hemorten och väntas vara åter i Örebro ca 19.30.

Höjdpunkter:
Karl-Fredriks Eklaholm
Dag Hammarskjölds Backåkra
Konstglastillverkning
Vingårdsvandring
Keramikbesöket i Mölle

Information

Pris: 4 990:-

Påstigning kan ske efter vägen vid förfrågning.

Ingår i resan:         
Helturistbuss
Del i dubbelrum, 4*-Radison Blu Hotel i Lund
2 frukostar
2 luncher
2 middagar
Besök Mölle Kullaberg
Vingårdsvandring m provsmakning Lottenlund
Besök Eklaholm
Besök Kåseberga
Backåkra Visning o entré
Besök Simrishamn
Entré o visning Orranäs

Intresseanmälan lämnas till: info@koboltresor.se 

019 – 12 22 00
073 – 428 0040 

Min 30 personer

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se