FÖLJ MED TILL CHAMPAGNE4 maj 2022 med besök i Chablis och Bourgogne. 25 april – 4 maj

Ciceron: sommelier Otto Nyängen
Under 300 år har champagne lagt beslag på titeln ”världens lyxigaste vin” och har hittills lyckats behålla sin världsledande ställning. Ingen annan dryck har en sådan inneboende magi som just champagne och som har en klang så fylld av fest och förväntan. Under våra dagar i Champagne kommer du att få lära dig det mesta om denna bubblande dryck och varför champagne är så unikt. För att du ska få ett bra grepp om Champagne så kommer vi att blanda besök på större champagnehus med besök hos små odlare. I de charmiga byarna gör vi dagligen avbrott för kulinariska luncher på bykrogarna. Det skickliga hantverket har många år på nacken!

 

Dag 1 Örebro – Lübeck 25 april
Tidig morgon lämnar vi Örebro, tar oss genom kända landskap, ner mot Helsingborg där vi tar färjan över till Helsingör. Färden fortsätter till Rödby där vi åter får en färjetur till Puttgarden i Tyskland. Fram emot kvällen är vi framme vid vårt hotell Park Inn by Radisson i Lübeck. Gemensam middag på hotellet. 79.5 mil. (M)

Dag 2 Lûbeck – Trier 26 april
Vårt mål idag är Trier som är Tysklands äldsta stad som har en lång rad välbevarade minnesmärken i världsklass. Porta Nigra, amfiteatern, de berömda kejsartermerna, den romersk bron Römerbrücke, amfiteater. På Katedraltorget ser vi landets äldsta kyrkor, katedral S:t Peter stod klar år 326 efter Kristus samt Liebfrauenkirche i tidig gotisk stil, gör ett djupt intryck. Trier ligger vackert längs Mosel, och vinrankorna som klättrar på skifferkullarna ramar in stadens charm. Här finns också den Romerska vinvägen (Römische Weinstrasse). Vi övernattar på Best Western Hotell. Gemensam middagen på en av stadens restauranger. 67 mil. (F M)

Dag 3 Trier – Epernay Prévoteau-Perrier 27 april
Vi kommer till champagnes huvudstad Epernay varifrån vi tar oss direkt till byn Damery för en aptitlig lunch. Ett kärt återbesök är Prévoteau-Perrier där alla champagner tillverkas på gården av Christophe. Här får vi bekanta oss med hela processen och smaka på deras utmärkta champagner. Sen eftermiddag checkar vi in på vårt Hotell Kyriad i Eperny, bara 2 minuters promenad från Avenue de Champagne, där de berömda champagnehusen Moët & Chandon, Mercier, Perrier-Jouët och De Castellane och många andra har sitt huvudkontor. Vi samlas under kvällen för en gemensam middag

Dag 3 Trier – Epernay Prévoteau-Perrier 27 april
Vi kommer till champagnes huvudstad Epernay varifrån vi tar oss direkt till byn Damery för en aptitlig lunch. Ett kärt återbesök är Prévoteau-Perrier där alla champagner tillverkas på gården av Christophe. Här får vi bekanta oss med hela processen och smaka på deras utmärkta champagner. Sen eftermiddag checkar vi in på vårt Hotell Kyriad i Eperny, bara 2 minuters promenad från Avenue de Champagne, där de berömda champagnehusen Moët & Chandon, Mercier, Perrier-Jouët och De Castellane och många andra har sitt huvudkontor. Vi samlas under kvällen för en gemensam middag då vår sommelier Otto och hans hustru Linda ansluter. (F L M)

Dag 4 Reims Pol Coronne – Pommery 28 april
De stora Chamapgnehusen ligger som ett pärlband I centrum. Vi besöker Pommerys pampiga byggnad som är en av regionens största tillverkare och husets källare är något helt fantastiskt att få se. Här kommer vi att prova några utav husets champagner samt besöka källaren. Vi kommer dessutom att besöka Pol Coronne och avnjuta deras utmärkta champagner samt givetvis inta en härlig lunch på en utav stadens restauranger. Reims är regionens huvudstad och här reser sig den mäktiga gotiska katedralen Notre-Dame med sina 2300 skulpturer över staden. Hit reste de franska kungarna för att låta sig krönas, det har varit platsen för 25 kröningar. De blyinfattade fönstren är magnifika, och berömda. Man bör inte missa de nyare som har ritats av Chagall. I stadsbilden ser vi också Palais du Tau och Saint-Remibasilikan men också byggnader i Art Deco-stil som växte fram mellan de två världskrigen. Vi avslutar dagen med lite egen tid att strosa runt i den vackra staden. Kvällen fri. (F L)

Dag 5-6-7 Champagnehus 29-30 april,1 maj
Under 3 dagar kommer vår sommelier att ta med oss längs vägarna och byarna runt Epernay. Vi kommer att genomföra 2 besök per dag i olika champagnehus samt avnjuta luncher i de små härliga byarna utmed vägen. Vårbruket i vingårdarna kommer vara i fullgång så att vi kan följa deras arbete.
Fredag: Premier Cru – Vallée de La Marne.
Lördag: Grand Cru – Montagne de Reims.
Söndag: Grand Cru – Coté de Blanc.

Dag 7 Chablis – Moulin de la Fleuristerie Orges 1 maj
Vi checkar ut från hotellet och påbörjar resan mot Bourgogne. I södra delen av Champagne gör vi vårt sista champagnebesök där vi också serveras en aptitlig lunch (ingår ej). Här lämnar Otto och Linda oss för att ta flyget hem till Sverige.
Vår resa fortsätter till Chablis till Laurent & Marie-Noëlle Ternynck deras traditionella och klassiska vinproduktionsmetoder har lett till erkännande bland kritiker, priser och medaljer. Resan går vidare till Orges där vårt svensk/franska paret Annette och Emanuel äger den vackra gården och tillika blomkvarnen mitt ute på landsbygden strax utanför Chaumont. Vi avslutar dagen med besök i blomkvarnen och en smaklig middag i ett av gården hus.
Moulin de la Fleuristerie, är det sista centret i Frankrike för tillverkning av pistiller, kronblad, löv och frukter av skapelser, och detta sedan 1903. Paddelhjulet driver fortfarande 1800-talets maskiner och produktionen av el på 110 volt för att leverera de största husen i Haute Couture och dekoration som Chanel, Danmarks kungliga teater, Moulin Rouge…. Den här natten bor vi enkelt men charmigt på gårdens B&B. (F M)

Dag 8 Beaune – Karlsruhe 2 maj
Efter den franska frukosten har vi en dryg timmes tur till Beaune och Domaine Coste-Caumartin som är en gammal domän. Riktigt gammal. Historien om denna egendom går tillbaka till tiden för hertigarna av Bourgogne (1000 till 1400), ursprunget till byggnader på vingårdsområdet är från 1610 och vingården har varit i samma familjehänder sedan 1793. Ett intressant besök. Efter lunchen fortsätter resan mot Colmar där vi gör ett kort stopp. Resan fortsätter vidare mot Karlsruhe där vi övernattar. 42 mil. (F M)

Dag 9 Karlsruhe – Travemünde 3 maj
Dagens etapp går mot norra Tyskland, passerar flera intressanta  städer och byar, vi gör lunch- och kaffestopp efter vägen. Kvällens middag serveras i Lübeck och sen kväll går vi ombord på färja över till Trelleborg. 70 mil. (F M)

Dag 10 Trelleborg – Örebro 4 maj
Tidig morgon angör vi Trelleborg och vår frukost får vi serverat på Radisson Blu i Lund. I trakten av Jönköping får vi en aptitlig lunch. Vi förväntas vara i Örebro vid 17-tiden. (F L)

Information

PRIS: 18 650:-

Ingår i priset:
Helturistbuss klimatanpassad
Färja Travemünde-Trelleborg
Bro- och färjeöverfarter Rödby – Puttgarden
7 hotellnätter med del i dubbelrum
1 B&B natt Orges Annette&Emanuel
1 Natt på färjan dubbelhytt insides
9 frukostar
6 middagar
5 luncher
Alla entréer och provningar
Sommelier Otto Nyängen
Reseledare

  • Ingår ej:
    Enkelrumstillägg 4 800:-
    Måltidsdrycker
    Försäkringar
För  resan krävs att du är fullvaccinerad och kan uppvisa EU:s covidbevis vid avresa.
För att resan ska kunna genomföras krävs 30 personer.

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se