Ljuva Provence 2 – 13 april 2022

Ljuva Provence   3-13 april 2022
med konstnär Lena Linderholm  

Det är inte förvånande att södra Frankrike har en lång och varierad historia, det är ett rikt och bördigt land varför det har invaderats och utkämpats strider sedan romartiden.
Med tiden har Provence blivit Europas vagga och Frankrikes skafferi skrev vår musiker och poet Gösta Linderholm.

Provence är en historiebok under bar himmel, här upptäcker vi det enastående arkitektoniska och kulturella arvet under våra utflykter. Genom pastorala landskap och vidsträckta vinfält tar vi dig till både kända och okända platser, till tidlösa byar och magnifika byggnader. Vi njuter av det äkta och genuina provensalska köket på vårt trevliga hotell som ligger mitt i staden Nyons där vi bor under vår vistelse. Till vår glädje kommer konstnär Lena Linderholm att ta med oss till hennes smultronställen.

Vi möter våren i Provence då blåregnet börjat blomma!

Dag 1          Malmö – Bad Nauheim    3 april
Resan börjar från hotellet och snart sitter vi bekvämt ombord mot Danmark via Öresundsbron. Dagens första etapp tar oss till Rödby – Puttgarden. I Tyskland fortsätter färden genom Niedersachsen till Hessen och Bad Neuheim, ca 79 mil. Här väntar middag och skön nattvila på vårt hotell.

Dag 2         Bad Nauheim – Riquewihr – Ronchamp -Beaune       4 april
Vi påbörjar färden mot Frankrike och åker längs Route des Vins som slingrar sig upp och ner på östra sidan av Vogeserna i ett kuperat landskap av vingårdar. Denna etapp av Alsace Wine
Route har ett särskilt rikt arv och har en rad välkända pittoreska byar, inklusive Eguisheim, Kaysersberg och Riquewihr. Varje förtrollande utsikt värd ett vykort. Vi gör ett uppehåll i juvelen Riquewihr för en dos kultur, fängslas av de genuina korsvirkeshusen, alla blommande fönsterbrädor, provar goda viner samt en aptitlig lunch.
I norra infarten till Colmar står en kopia av Frihetsgudinnan. Här föddes dess skapare, skulptören Frederic Auguste Bartholdi som också fått ett eget museum i staden.

På väg mot Beaune gör vi en avstickare till Ronchamp för att se Le Corbusier kapell placerat på hög höjd med en hänförande utsikt över landskapet. Kapellet, som närmast liknar en skulptur, anses vara ett av de bästa exemplen på sakralarkitektur från 1900-talet.

Vi avslutar dagen i Beaune som har ett utomordentligt läge på Route des Grans Crus och anses vara bourgognernas huvudstad. Här ser vi medeltidsjuvelen, sjukhusbyggnaden Hotel-Dieu som staden är uppbyggd kring. 58 mil.

Dag 3         Beaune – Hautrives -Nyons     5 april
Resan går söderut förbi Lyon, Frankrikes gastronomiska huvudstad. Vidare mot Hautrives, belägen på landsbygden. Mitt i byn står ett originellt ”palats” som byggdes av brevbäraren Ferdinand Cheval. Ett mycket speciellt inslag!
Under eftermiddagen når vi Nyons i norra Provence, där vi ska bo på trevliga Hotel Colombet, vars ägarskap har gått i arv sedan slutet på sjuttonhundratalet. På hotellets restaurang intar vi våra gemensamma provensalska middagar. Vi inleder med en orienterande vandring bland stadens gränder, prång och torg, ser den vackert välvda romerska bron som höjer sig över floden Aygues. Innan den provensalska välkomstmiddagen serveras en välkomstdrink under platanträden. 43 mil.

Dag 4         Nyons - Avignon – Pont du Gard   6 april
Påvestaden Avignon ligger mycket vackert intill floden Rhone och har sina rötter långt tillbaka i tiden. Vi ges en historisk återblick innan vi utifrån ser det imponerande påvepalatset som dominerar hela stadsbilden. Intill ligger den vackra katedralen som rymmer intressanta konstskatter, den är även en viloplats för påvarna.
Pont-du-Gard är ett underverk i den antika världen, listat som världsarv av Unesco. Akvedukten är byggd med anmärkningsvärd precision, de romerska arkitekterna och ingenjörerna som designade denna bro, som är nästan 50 m hög och ligger på tre nivåer – den längsta mäter 275 m – skapade ett tekniskt såväl som ett konstnärligt mästerverk.

Dag 5         Marknad i Nyons – Hemma hos Lena Linderholm    7 april
Varje stad med självaktning har sin egen marknad, oftast med tradition sedan århundraden. Här gör fransmännen sina veckoinköp, gator och torg fylls av ett myllrande folkliv, här är man inte rädd för att spendera lite extra tid med att pruta på priserna, och man tar sig också gärna tid till att diskutera världsproblemen med andra marknadsbesökare.
Här kan du botanisera på en äkta provensalsk marknad!
Eftermiddagen går turen österut till den utsökt charmiga lilla byn där konstnär Lena Linderholm bor. Vi välkomnas hem till Lena och hennes ”plätt” som ligger en bit bort.
Plätten är Lenas fantastiska trädgård, olivträd, fruktträd, lavendel, rosor och en mängd andra växter anpassade till det varma klimatet. Mitt i grönskan dukar vi upp en provensalsk plockbricka med god dryck därtill, njuter av landskapets skönhet.

Dag 6         Herdinnan Dany - Slottet Grignan – Tryffel     8 april
Vi ges de mest hänförande utsikter i det vackra landskapet som sträcker ut sig på bergens sluttningar. Här bor herdinnan Dany som har en besättning mohairgetter som hon med sina hundar driver fram i naturen. I Danys vävateljé finner vi de mest förföriska alster man kan tänka sig, materialet kommer ursprungligen från hennes getter.
Slottet Grignan tronar högt på en höjd och syns på långt håll, slottet var ursprungligen en anspråkslös byggnad från slutet på medeltiden. Slottet har sin speciella historia.
På slingriga vägar djupt inne i skogen hittar vi ”tryffelmannen” som besjälat berättar om tryffelns alla hemligheter. Gemensamt går vi ut till ek-lundarna där hundarna nosar fram det svarta guldet som efterföljs med smakprover på olika tryffelprodukter som avnjuts med traktens vin.

Dag 7      Luberon - Antikmarknad L’Isle sur la Sorgues - Roussillon - Gordes   9 april
Luberon är hjärtat av Provence och en mycket vacker region, färgstark och kontrastrik. Ockrafärgargade byar och vita kalkstensklippor, lavendelfält och vinodlingar. Landskapet har under århundraden lockat konstnärer och författare.
Med tiden har antikmarknaden blivit L'Isle-sur-la-Sorgues internationella visitkort. Det pågår en livlig handel bland marknadsstånden runt gränderna och runt den fridfulla kanalen Sorgue, besökarna är tusentals.  Antikt, design och konst.

Roussillon är en gammal och ärevördig by där arkitekturen återspeglar minnena från tidigare århundraden. Roussillon känd för sina magnifika röda klippor och stenbrott.
Alla hus går i en färgton från ljusgula till djupröda. Det är framför allt en magisk plats, där de många olika pigmenten kombineras i otaliga nyanser. Färgerna lyser igenom på den omgivande landsbygden. Byn är helt unik.

Det lantliga Provence ses i all sin skönhet i Gordes som anses vara en av Frankrikes vackraste landsbyar med sin position på en utskjutande klippa. Husen som är byggda direkt på berggrunden utformar stadsbilden och är avgörande för att skapa denna sublima kliché av en provensalsk landsby.

Edith Mezard välkänd brodös och tillika kreatör har sin slottsbutik i Lumieres , det speglar ett äkta fransk liv, tidlöst och vackert.

Dag 8         Nyons – Chaumont         10 april söndagen
Vi har kommit till dagen då vi lämnar Provence och påbörjar resan norrut. Resan går sedan förbi Lyon, Frankrikes gastronomiska huvudstad. Den burgundiska regionen har ett rikt kulturhistoriskt arv med romanska kloster, hertigslott och pittoreska byar. Vidare mot Chaumont som ligger i den södra delen av Champagne där vi övernattar.

Dag 9         Chaumont  - Champagne        11 april
Vårt värdpar idag är svensk/franska paret Annette o Emanuel ägare av den vackra gården och blomkvarnen på landsbygden strax utanför Chaumont
Moulin de la Fleuristerie, är det sista centret i Frankrike för tillverkning av pistiller, kronblad, löv och frukter av skapelser, och detta sedan 1903. Paddelhjulet driver fortfarande 1800-talets maskiner och produktionen av el på 110 volt för att leverera till de största husen i Haute Couture och dekoration som CHANEL, Danmarks kungliga teater, Moulin Rouge …..

Vi befinner oss i regionen Champagne – Ardenne varför vi beger oss till Champagnehuset Drappier vars familjehistoria började 1808. De har fått en rad utmärkelser för bl a odlingsmetoder o miljöansvar. Genomgående får de högt betyg för sina goda champagner, fylliga och karaktärsfulla.
Under eftermiddagen lämnar vi Champagne och passerar gränsen till Tyskland till landets äldsta stad Trier där vi ska övernatta. 30 mil.

Dag 10        Trier -Lübeck    12 april
Trier är en väldigt charmig stad att vara i, och tillsammans med all historia gör den helt unik som Tysklands äldsta stad. Trier ligger vackert längs Mosel, och vinrankorna som klättrar på skifferkullarna ramar in stadens charm. Ett av de första monumenten man lägger märke till är ”Porta Nigra”, den svarta porten, och den enda av stadens ursprungligen fyra stadsportar som finns kvar. Man kan gå upp i porten, där man också har fin utsikt över Trier. Här mötte vi för övrigt en romare som hälsade med ”Salve” (det vill säga ”Goddag” på latin)

Resan går vidare genom Tyskland, passerar Köln, Dortmund, Hannover och till kvällen är vi framme i Lübeck där skön vila och middag väntar. 68 mil.

Dag 11        Lübeck – Malmö   13 april
Med många intryck i bagaget närmar vi oss vårt hemland. Via färjan Puttgarden –Rödby går resan genom Danmark fram till Malmö där vi väntas vara ca 15.00.

Med reservation för eventuella ändringar.

 

Välkommen med till konstnärernas och livsnjutarnas landskap!

 

Intresseanmälan: info@koboltresor.se    073-428 0040 /019 - 12 22 00

 

Höjdpunkter:
Hemma hos Lena Linderholm
Herdinnan Dany
Riquewihr
Le Corbusiers kyrka
Ferdinand Cheval
Påvepalatset
Brodösen Edith Mezard
Pont du Gard
Tryffel
Slottet Grignan
Luberondalen
Blomkvarnen
Champagne

Information

PRIS:  ännu ej fastställt

Ingår i priset:
Helturistbuss, klimatanpassad
Hotell m del i dubbelrum
10 frukostar
10 middagar
Bro- och färjeöverfarter
Alla entréer i programmet
Alla besök och utflykter i programmet
Konstnär Lena Linderholm
Guide/reseledare
Alla skatter och avgifter 

Transferbuss  ToR  Örebro – Malmö – Örebro  samt hotell i Malmö kan bokas hos oss. 

KOBOLT RESOR

Adress: Nygatan 29, 702 11 Örebro

Telefon: +46(0)19 12 22 00

Mail: info@koboltresor.se