Följ med till Champagne 15 – 24 oktober 2018
Under 300 år har champagne lagt beslag på titeln ”världens lyxigaste vin” och har hittills lyckats behålla sin världsledande ställning. Ingen annan dryck har en sådan inneboende magi som just champagne och en klang så fylld av fest och förväntan. Med en sådan kraft i namnet är det inte konstigt att intresset för champagne ökar konstant över hela världen. Vår ciceron tar oss med till både stora och små champagnehus runt Reims, en del med stora märken och kända etiketter men också till mindre champagnehus med olika stilar och karaktär. I de charmiga byarna gör vi dagligen avbrott för kulinariska luncher på bykrogarna. Denna gång tar vi bussen till Champagne så att vi enkelt kan ta med oss några flaskor hem.

Dag 1. Örebro – Lübeck
Tidig morgon lämnar vi Örebro, för att oss igenom kända landskap, ner mot Helsingborg där vi tar färjan över till Helsingör som
ligger i vårt charmiga grannland Danmark. Färden fortsätter till Rödby där vi åter får en färjetur till Puttgarden i Tyskland. Fram
emot kvällen är vi framme vid vårt hotell i närheten av Lübeck.
Gemensam middag på hotellet. (M)

Dag 2. Lübeck – Rüdesheim
Efter frukost styr vi mot dagens mål; till floden Rhens pärla Rüdesheim, det klassiska området för Riesling. På de branta
sydsluttningarna ner mot Rhenfloden ligger vinodlingarna tätt intill byarna. Här framställs många av Tysklands bästa viner,
klimatet är gynnsamt med långa varma somrar och milda korta vintrar. I dalgångarna överväldigas man av vackra vyer, branta
vinfält, äkta riddarborgar och genuina korsvirkesbyar! Rüdesheim bjuder på oförfalskad livsglädje i vinets tecken och här kan du
besöka vinstugorna på den klassiska nöjesgatan Drosselgasse. Efter incheckning på hotellet serveras middag.

Dag 3. Reims i Champagne
Vi lämnar Tyskland och tar vägen in i till Frankrike, förbi Metz och till Reims där vi är framme vid lunchtid. Efter incheckning
på vårt hotell samlas vi för en kort promenad till vår lunchrestaurang som ligger mitt i centrum. Vår första provning och introduktion
av den ädla drycken sker på ett av stadens främsta champagnehus, utvalt av vår ciceron. Kanske avslutar vi kvällen med besök på Café
du Palais med en gourmet assiette champenoise.
Reims är regionens huvudstad och här reser sig den mäktiga gotiska katedralen Notre-Dame med sina 2300 skulpturer över
staden. Hit reste de franska kungarna för att låta sig krönas, det har varit platsen för 25 kröningar. De blyinfattade fönstren är
magnifika, och berömda. Man bör inte missa de nyare som har ritats av Chagall. I stadsbilden ser vi också Palais du Tau och Saint-
Remibasilikan, men också byggnader i Art Deco-stil som växte fram mellan de två världskrigen. (L)

Dag 4–8. Champagnehus/Reims-Aachen
Vår ciceron tar oss med längs vägar där vi kanske får trängas med traktorer som är på väg till och från presshusen, för vi kommer
mitt i skördetiden. Men självfallet måste vi till byn Hautvillers där den kända munken Dom Pérignon som på 1700-talet uppfann
champagnen, eller i alla fall bidrog till att utveckla den till vad den är idag. Men också till Epernay som anses vara Champagnens
huvudstad. Huvudgatan Avenue de Champagne kantas av många privata magnifika byggnader och under dessa finns 100 km
underjordiska gångar enbart för att förvara champagnen. (L)
Vi har en lång lista på husen vi ska besöka med avbrott för gemensamma luncher; Louis Casters Damery, Barbros champagnehus
Prévoteau-Perriers Damery, Champagne Lamiable, sur Marne, Andre Clouet Bouzy, Barnaut Bouzy Ambonnay,Patrick Soutiran Ambonnay,
Taittinger, Henriot, Charles Heidseck, Dauby, Casteliere och fler kommer till. Måndagen den 22 oktober,som också är vår sista dag i Reims,
viker vi för egen tid (om inte andra önskemål framkommit). Vi samlas till en gemensam lunch, däreftertar vi vår packning och påbörjar hemfärden
under eftermiddagen. Vi kommer fram sent på kvällen till Aachen.

Dag 9. Aachen – Lübeck
Aachen är en livlig stad, den är så att säga ett Europa i miniatyr; centralt belägen där Tyskland, Nederländerna och Belgien möts.
Aachen har sedan Karl den Stores tid varit en plats där man värnar om kontinentens andliga arv, värden och ideal, och här delar man
sedan 1950 ut Karlspriset för främjandet av Europeisk enighet.
Fram emot kvällen är vi tillbaka runt Lübeck för gemensam middag och övernattning.

Dag 10. Lübeck – Örebro
Tidig morgon påbörjas den sista etappen tillbaka till vår hemtrakt. Efter några mil får vi en överfart till Rödby på den danska sidan.
Färden går sedan via Helsingör-Helsingborg, vi beräknar vara tillbaka i Örebro under sen kväll med förbättrad kunskap om
champagne och många trevliga möten i gott sällskap.

Pris per person: 15 995:-
Enkelrumstillägg: 3 150:-

I priset ingår:
x Helturistbuss
x Färjeöverfarter
x 9 hotellnätter med del i dubbelrum
x Alla frukostar
x 4 middagar
x 5 luncher
x Ciceron
x Alla entréer och besök med vinprovningar
x Reseledare
x Skatter och avgifter

Ingår ej:

– Sedvanlig dricks (beräkna 2,5€/dag)
– Måltidsdryck
– Försäkringar

Anmälan:
x info@koboltresor.se eller 019-12 22 00
x www.koboltresor.se

Boka resan här