St Petersburg – konstskatterna och arkitekturernas stad
8-15 maj Buss – färja

St Petersburg är konstskatternas och arkitekturernas stad, full av historia, rysk barock och enorm betydelse. Imponerande byggnadsverk med vackra färgades fasader, förgyllda spiror och kupoler, ståtliga palats, kyrkor och broar förgyller staden. När Peter den Store grundade staden sneglade han på västerländska förebilder som han observerade på sina otaliga resor. Vi rör oss bland intressanta kulturrikedomar, vackra parker och sevärdheter från tsartiden, sovjettiden och dagens Ryssland. Under två kvällar ges vi en föreställning på Marijnskijteatern och en folkloreshow på Nikolevsky Palace.

Välkommen med!

Program

Dag 1. Kryssning till Helsingfors
Avfärd med buss från hemorten till Värtahamnen där vi går ombord på Tallink-Silja, intar våra utsides hytter och samlas till en gemensam buffémiddag. Vi kan få en skön överfart i den vackra månaden maj, ser skärgården från däck, underhållning och en trevlig relaxavdelning kanske lockar.
Dag 2 Helsingfors – St Petersburg
Frukost ombord. När vi angör Helsingfors går vi direkt ut till vår egen buss tar en kortare rundtur i Helsingfors innan vi styr mot St Petersburg. Vi passerar Karelen och tar oss över gränsen till Ryssland där gränspolisen gör en sedvanlig kontroll och visumhantering.
Sen eftermiddag når vi den ståtliga staden St Petersburg där vi checkar in på Hotel Dostojevskij **** som ligger i stadens historiska hjärta. Middag på hotellet.
Dag 3 Historisk rundtur i staden
Vår guide ansluter till vårt hotell och tar oss med på en historisk rundtur bland stadens sevärdheter. Vi passerar huvudgatan Nevskij Prospekt, Palatstorget med Generalstaben, Admiralitetet, Blodkyrkan med de förgyllda kupolerna, vi förundras av den storslagna arkitekturen som gjort St Petersburg till en av vår tids vackraste städer. Turen fortsätter till Peter-Pauls fästning som uppfördes 1703 av Peter den Store, samma år som det officiella grundandet av staden St Petersburg samt till den makalöst vackra Peter-Paulskatedralen där alla Romanov-tsarer samt danska drottningen Dagmar ligger begravda. Gemensam lunch.

Dag 4. Eremitaget – Vinterpalatset – Isakskatedralen
Vi beger oss till Eremitagen som mellan sina golvmosaiker och förgyllda ljuskronor rymmer 2,8 miljoner konstverk från antiken till våra dagar. Eremitaget består av sex byggnader längs Nevas flodbank i centrala St Petersburg där Vinterpalatset är den mest framträdande.
Västeuropeisk konst dominerar och tar upp 120 rum i fyra av byggnaderna. Till museets främsta stoltheter hör målningar av renässansens mästare som da Vinci. Av idag tio kända originalmålningar av da Vinci världen runt finns två på Eremitaget, däribland ”Madonna Litta”. Vi ägnar oss sedan åt den digra Rembrandtsamlingen och åt modernismens storheter.
Många av salarna i Eremitaget är i sig själva värda ett besök med vackra takmålningar och andra utsmyckningar. Byggnaden var tidigare officiellt residens för de ryska tsarerna fram till revolutionen.

Efter vår gemensamma lunch fortsätter vi till den väldiga Isakskatedralen. Kyrkan är den största i St Petersburg och tog 40 år att bygga (1818-1858). Den största kupolen reser sig 101 meter över marken och är helt klädd i guld och är en silhuett i staden. I den väldiga katedralen beundrar vi de olika målningarna och den vackra interiören är en mäktig och storslagen upplevelse. Här finns bl.a. en gigantisk takmålning av Karl Briullov. L.
Kvällen förgylls med en festlig folkloreafton på Nikolaevskij-palatset, uppfört i mitten av 1800-talet och ursprungligen kejsar Nikolaj I:s sons residens. Kvällen fri.

Dag 5. Peterhofpalatset och Yusupovpalatset
Dagen inleds med en utflykt till Peter den Stores sommarresidens Peterhof, beläget vid Finska viken ca 3 mil väster om St Petersburg och listat som världsarv. Efter Peter den stores seger över svenskarna vid Poltava 1709 beslöt han att bygga ett palats som påbörjades 1714 med avsikt att överträffa Versailles. För att förverkliga Peterhof anlitades både kunniga ryska och europeiska arkitekter och ca 5000 arbetare. Residenset består av ett större och flera mindre palats och vi överväldigas av den fantastiska parkanläggningen, smyckat av fontäner med förgyllda skulpturer och ett snillrikt vattensystem.

Efter den gemensamma lunchen ser vi Yusupovpalatset byggt under 1700-talets andra hälft och ombyggd i rysk klassisk stil under mitten av 1800-talet åt familjen Yusupov, en mycket förmögen adlig familj, konst- och teaterälskare. Under vandringen i salarna ser vi franska gobelänger, venetianska speglar,vacker porslin och målningar av både Rubens och Rembrant. L.

Kvällen Mariinskijteatern, opera, balett eller konsert. Programmet ännu inte klart.

Dag 6 Tsarskoje Selo – Katarinapalatset
Vi åker ut till Katarinapalatset som ligger i Tsarskoje Selo, drygt 3 mil utanför Petersburg. Palatset ritades av arkitekt Rastrelli och skapades av kejsarinnan Elisabet. Senare byggdes slottet ut av Katarina den Stora. Vi beundrar det magnifika palatset med bl.a Rastrellis stora sal med den väldiga takmålningen. Bärnstensrummet var ursprungligen en gåva från den preussiska kungen Fredrik Vilhelm I till Peter den Store. Efter att ha demonterats och försvunnit under andra världskriget byggdes rummet upp igen i Katarinapalatset och återinvigdes år 2003. Bärnstensrummet är en storslagen upplevelse. Efter visningen äter vi lunch i den eleganta och mycket ryska restaurangen, Podvorie, vi får prova på ett stort antal ryska specialiteter inkl vin/öl/vodka.  Restaurangen ligger vackert i en park inte långt från Katarinapalatset
Åter på hotellet är eftermiddagen fri för egna upptäckter men vi samlas till kvällen för gemensam middag.

Dag 7. St Petersburg – Helsingfors
Efter frukost styr vi direkt till Helsingfors fyllda av många unika och oförglömliga upplevelser. Ombord på fartyget tar vi del av fartygets erbjudanden men samlas till vår gemensamma buffémiddag.

Dag 8 Stockholm
Frukosten avnjuts under inloppet i den svenska skärgården, när vi når storstaden går vi direkt till bussen och fortsätter färden till hemorten.

Pris: Ännu inte fastställt

I resans pris ingår:
Färjeöverfart med Tallink Stena Line i dubbelhytt utsides t/r
5 övernattningar i delat dubbelrum på Hotel Dostoevsky ****
7 frukost; 2 på färjan och 5 på hotellet
2 luncher med 3 rätter inkl kaffe/te och vatten
1 lunch med 3 rätter inkl kaffe/te, vatten och en snaps vodka
2 middagsbuffé inkl dryck alt 3-rätters middag exkl dryck ombord på TallinkSilja
2 middag med 3 rätter inkl kaffe/te och vatten på hotellet
Skandinavisktalande lokalguide för alla transfers och utflykter
Lokala skatter, moms, service- och visumavgifter

Inkluderade utflykter:
Stadsrundtur i St Petersburg 3 tim
Eremitaget 3 tim
Isakskatedralen 3 tim
Peterhof med Grand Palace 3 tim
Yusupovpalatset 3 tim
Folkloreshow med cocktail på Nikolevsky Palace
Mariinskyteatern, 1 konsert med biljetter i kategori 2

Tillägg:
Frivilligt avbeställningsskydd SEK 475 per person.

Hotell: Hotel Dostoevsky **** Vladimirsky Prospekt 19, Tsentralny district, St Petersburg, Ryssland

Boka resan här