St Petersburg – konstskatterna och arkitekturernas stad
19 – 23 oktober 2017  &  9-13 maj 2018
St Petersburg är konstskatternas och arkitekturernas stad, full av historia, rysk barock och enorm betydelse. Imponerande byggnadsverk med vackra färgades fasader,förgyllda spiror och kupoler, ståtliga palats, kyrkor och broar förgyller staden och som alla överlevt kommunismen. När Peter den Store grundade staden sneglade han på västerländska förebilder som han observerade på sina otaliga resor. Vi rör oss bland intressanta kulturrikedomar, vackra parker och sevärdheter från tsartiden, sovjettiden och dagens Ryssland. Under två kvällar ges vi en föreställning på Marijnskijteatern och en folkloreshow på Nikolevsky Palace.

Välkommen med!

Program

Dag 1. Arlanda – St Petersburg – Rundtur
Vi flyger med SAS från Arlanda kl 11.50 och landar 14.15 i St Petersburg. Vår guide väntar med buss på flygplatsen och tar oss med på en historisk rundtur bland stadens sevärdheter. Vi passerar huvudgatan Nevskij Prospekt, Palatstorget med Generalstaben, Admiralitetet, Blodkyrkan med de förgyllda kupolerna, vi förundras av den storslagna arkitekturen som gjort St Petersburg till en av vår tids vackraste städer. Turen fortsätter till Peter-Pauls fästning som uppfördes 1703 av Peter den Store, samma år som det officiella grundandet av staden St Petersburg samt till den makalöst vackra Peter-Paulskatedralen där alla Romanov-tsarer samt danska drottningen Dagmar ligger begravda.
Vi checkar in på vårt 4**** Hotel Dostoevsky som ligger i stadens historiska hjärta och samlas sedan till gemensam middag på hotellet. M.

Dag 2. Eremitaget – Vinterpalatset – Isakskatedralen
Vi beger oss till Eremitagen som mellan sina golvmosaiker och förgyllda ljuskronor rymmer 2,8 miljoner konstverk från antiken till våra dagar. Eremitaget består av sex byggnader längs Nevas flodbank i centrala St Petersburg där Vinterpalatset är den mest framträdande.
Västeuropeisk konst dominerar och tar upp 120 rum i fyra av byggnaderna. Till museets främsta stoltheter hör målningar av renässansens mästare som da Vinci. Av idag tio kända originalmålningar av da Vinci världen runt finns två på Eremitaget, däribland ”Madonna Litta”. Vi ägnar oss sedan åt den digra Rembrantsamlingen och åt modernismens storheter.
Många av salarna i Eremitaget är i sig själva värda ett besök med vackra takmålningar och andra utsmyckningar. Byggnaden var tidigare officiellt residens för de ryska tsarerna fram till revolutionen.

Efter vår gemensamma lunch fortsätter vi till den väldiga Isakskatedralen. Kyrkan är den största i St Petersburg och tog 40 år att bygga (1818-1858). Den största kupolen reser sig 101 meter över marken och är helt klädd i guld och är en silhuett i staden. I den väldiga katedralen beundrar vi de olika målningarna och den vackra interiören är en mäktig och storslagen upplevelse. Här finns bl.a. en gigantisk takmålning av Karl Briullov. L.
Kvällen förgylls med en festlig folkloreafton på Nikolaevskij-palatset, uppfört i mitten av 1800-talet och ursprungligen kejsar Nikolaj I:s sons residens.

Dag 3. Peterhofpalatset och Yusupovpalatset
Dagen inleds med en utflykt till Peter den Stores sommarresidens Peterhof, beläget vid Finska viken ca 3 mil väster om St Petersburg och listat som världsarv. Efter Peter den stores seger över svenskarna vid Poltava 1709 beslöt han att bygga ett palats som påbörjades 1714 med avsikt att överträffa Versailles. För att förverkliga Peterhof anlitades både kunniga ryska och europeiska arkitekter och ca 5000 arbetare. Residenset består av ett större och flera mindre palats och vi överväldigas av den fantastiska parkanläggningen, smyckat av fontäner med förgyllda skulpturer och ett snillrikt vattensystem.

Efter den gemensamma lunchen ser vi Yusupovpalatset byggt under 1700-talets andra hälft och ombyggd i rysk klassisk stil under mitten av 1800-talet åt familjen Yusupov, en mycket förmögen adlig familj, konst- och teaterälskare. Under vandringen i salarna ser vi franska gobelänger, venetianska speglar,vacker porslin och målningar av både Rubens och Rembrant. L.

Kvällen Mariinskijteatern, opera, balett eller konsert. Programmet ännu inte klart.

Dag 4. Tsarskoje Selo – Katarinapalatset
Vi åker ut till Katarinapalatset som ligger i Tsarskoje Selo, drygt 3 mil utanför Petersburg. Palatset ritades av arkitekt Rastrelli och skapades av kejsarinnan Elisabet. Senare byggdes slottet ut av Katarina den Stora. Vi beundrar det magnifika palatset med bl.a Rastrellis stora sal med den väldiga takmålningen. Bärnstensrummet var ursprungligen en gåva från den preussiska kungen Fredrik Vilhelm I till Peter den Store. Efter att ha demonterats och försvunnit under andra världskriget byggdes rummet upp igen i Katarinapalatset och återinvigdes år 2003. Bärnstensrummet är en storslagen upplevelse. Efter visningen äter vi lunch i den eleganta och mycket ryska restaurangen, Podvorie, vi får prova på ett stort antal ryska specialiteter inkl vin/öl/vodka.  Restaurangen ligger vackert i en park inte långt från Katarinapalatset

Åter på hotellet är eftermiddagen fri för egna upptäckter men vi samlas till kvällen för gemensam middag.

Dag 5. St Petersburg – Hemresa
Efter frukost kan vi hinna med en kort promenad innan vår buss tar oss till flygplatsen. Vi landar på Arlanda 14.00.

Pris: 11 650:-                  Enkelrumstillägg 1400:-

I resans pris ingår:
Flyg med SAS Stockholm – St Petersburg t/r inklusive flygskatter och bagage
Busstransfer flygplatsen – hotellet t/r
Resa i modern helturistbuss för alla utflykter i det gemensamma programmet
4 övernattningar i delat dubbelrum på Hotel Dostoevsky ****
4 frukost
2 luncher med 3 rätter inkl kaffe/te och vatten
1 lunch med 3 rätter inkl kaffe/te, vatten och en snaps vodka
2 middag med 3 rätter inkl kaffe/te och vatten på hotellet
Skandinavisktalande lokalguide för alla transfers och utflykter
Lokala skatter, moms, service- och visumavgifter
Visumhantering

Inkluderade utflykter:
Stadsrundtur i St Petersburg
Eremitaget
Isakskatedralen
Peterhof med Grand Palace
Yusupovpalatset
Folkloreshow med cocktail på Nikolevsky Palace
Mariinskyteatern,  en opera alt konsert alt balett

Tillägg:
Frivilligt avbeställningsskydd SEK 400 per person.

Flyg med SAS:
19/10 Stockholm – St Petersburg 11:50 – 14:15
23/10 St Petersburg – Stockholm 13:30 – 14:00

Hotell: Hotel Dostoevsky **** Vladimirsky Prospekt 19, Tsentralny district, St Petersburg, Ryssland

Boka resan här