BASKIEN, Bilbao, San Sebastian, Gernika.

Ur ett historiskt och kulturellt perspektiv är Baskien utan tvivel en av Europas mest fascinerande regioner. En autonom region med stark identitet och ett eget språk. Huvudstaden Bilbao är känd för sin häpnadsväckande omvandling från en postindustriell stad till en position som en av Europas mest intressanta kulturstäder. I förnyelsen ryms stora satsningar på djärv arkitektur. Guggenheim-museet har blivit en ikon och helt klart ett spännande område för smaklökarna. Till Baskien kommer man för att trivas, för det kulinariska, museer och vackra byggnader som slåss om din uppmärksamhet!

Dag 1 Arlanda – Bilbao Torsdag 15 nov
Samling på Arlanda under morgonen, vårt flyg avgår 08.00 via München till Bilbao 13.30.
Buss och guide väntar och inleder med en orienterande tur längs Ensanche till Moyua Square där vi ser några representativa byggnader som Chavarri Palace och Carlton Hotel. Kör längs Euskalduna Palace och korsar bron vid Deustos flod, fram till Campo Volantin, en plats där vi kommer att beundra den berömda bilden av Guggenheimmuseet och Calatravabron.
Under turen gör vi ett stopp för pintxos (små basiska tapasrätter serverade på ett rostat bröd) som lokalborna ofta äter till lunch.
Turen avslutas vid vårt Hotell Barcelo Nervión med utmärkt centralt läge. Inom räckhåll har vi de flesta sevärdheterna. Efter incheckning ges egen tid för uppackning innan vi beger oss ut på en kort stadspromenad, ser det spännande och moderna som avslutas med middag på hotellet.

Dag 2 Bilbao – Guggenheim Fredag 16 nov
Förmiddagen börjar med en promenad runtom i den gamla staden Bilbao, populärt kallad ”Seven Streets”. Vi tar oss till de mest emblematiska platserna som El Arenal, Saint Nicolas-kyrkan, Saint Jacques-katedralen som reflekterar tidens gång och traditionerna tar oss tillbaka tusentals år. Turen avslutas vid La Ribera som är Spaniens största matmarknad i två våningar och ligger vid floden i gamla stan. Här finns mindre restauranger där du kan äta och dricka på plats. Eftermiddagen är sedan fri, men passa på att ta en båttur på floden Nervion eller besöka Museo de Bellas Artes ett fint konstmuseum som har en övertygande samling som inkluderar skulpturer och verk av Velázquez, Goya, Gauguin, Picasso, Francis Bacon, Zurbarán och El Greco. En pampig upplevelse är Teatro Arriaga som ligger vackert invid floden och är minst sagt en fröjd för ögat.

Tidig kväll möts vi för att tillsammans med vår guide besöka det spektakulära Guggenheimmuseet, en av världens mest spännande byggnad. Vi ges en historisk introduktion
om byggnadens tillkomst som placerades på en av Bilbaos eländiga och förfallna lagerdistrikt.
Denna makalösa byggnad av kalksten, glas och titan är ritad av kanadensisk-amerikanska Frank Gehry och stod klar 1997. Formerna påminner om ett skepp och är en hyllning till hamnstaden Bilbao.
Alldeles utanför museet står Louise Bourgeoiss stora spindel ”Maman” i brons, Jeff Koons oemotståndliga glänsande tulpaner i starka färger. Framför entrén till museet vaktar en stor blomsterprydd terrier klädd i tusentals blommor i olika färger, det är Jeff Koons konstverk ”Puppy”. Vi får med audioguide gå runt i museet på egen hand.
Besöket avslutas med gourmetmiddag på Bistró Guggenheim, där vi får smaka på flera spännande spanska rätter. Sen kväll vandrar vi efter floden tillbaka till hotellet.

Dag 3 San Sebastian Lördag 17 nov
Under förmiddagen går bussturen genom ett vackert och varierat kulturlandskap till San Sebastian, inramat av gyllene stränder och frodiga sluttningar.
San Sebastian är Spaniens kulinariska huvudstad och har ett välförtjänt gott rykte, ingen annanstans i världen finns så många Michelin-stjärnor som här. Förstklassiga ingredienser från havet och landsbygden, denna kombination är oslagbar med de baskiska kockarnas kulinariska kreativitet.
En gång har staden varit ett favoritmål för spanska hovet och har inte förlorat något av sin glans genom åren. Eleganta jugendbyggnader, utsmyckade broar och vackert välskötta parker och torg skapar en fängslande bakgrund till denna kuststad.

Den långa Playa de la Concha ligger vid den halvmåneformade bukten. Vi stannar till och beser den berömda skulptören Eduardo Chilida´s verk placerade i vattnet, Peine del Viento. Vi tar sedan linbanan upp till berget Monte Igueldo och får en hänförande utsikt över staden och bukten.
Åter nere i staden får vi en guidad stadspromenad bland de gamla byggnaderna i gamla stan som fått nytt liv med charmiga gästhus, färgglada boutiquer och surrande pintxosbarer. Därefter fri tid för egna strövtåg, att hitta ett bra lunchställe är inte svårt det finns ett myller av pintxosbarer att välja bland.
Sen eftermiddag tar vi kustvägen tillbaka till Bilbao och vårt hotell. Vi avslutar dagen med en flerrättsmiddag på en mycket trevlig restaurang.

Dag 4 Gernika Söndag 18 nov
Den 26 april 1937, i mitten av det spanska inbördeskriget, blev Gernika bombat av det tyska flygvapnet. Attacken var så stor att 70% av stadens byggnader förstördes. Elden som orsakades av bombningen kunde inte släckas förrän följande dag, och den medeltida strukturen av staden reducerades till murar och aska.
Sedan dess har denna stad, som huserar ett fredsmuseum, gradvis blivit en universell symbol mot barbariet. Gernika är också känt för sin berömda ek, symbolen för baskisk frihet, som ligger bredvid det lokala parlamentet, Casa de Juntas.
Pablo Picasso´s målning ”Guernica”, som mäter 349 cm × 776 cm, är Picassos ojämförligt största målning och på många vis hans mest ambitiösa arbete. Målningen gjordes till den spanska republikens paviljong till världsutställningen i Paris 1937, där den visades första gången. Idag finns målningen på ett museum i Madrid.

Vår guide ger oss den baskiska historien, besöker baskernas ek, symbolen för den baskiska nationen och ser Picassos bild placerad mitt i staden.
På vägen tillbaka stannar vi till vid Puente Colgante, världens äldsta bro i sitt slag, byggd 1890.
En synnerligen unik skapelse med en gondol hängande i vajrar. Namnet betyder ”hängbro”. Puente Colgante finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 2006.
Vi avslutar vårt besök med en gemensam flerrättersmiddag på en speciell restaurang!

Dag 5 Hemresa Måndag 19 nov
Efter flera fantastiska dagar vänder vi tillbaka till hemlandet. Vi checkar ut, tar med oss bagaget till den väntande bussen och får en kort tur till flygplatsen. Vårt flyg avgår 11.50 till Arlanda via München och landar 17.40.

Resans pris: 12 975:- kr

Enkelrumstillägg i 4 nätter: 1 800;. kr

I priset ingår:
• flygresa med Lufthansa till Bilbao flygplats t/r inklusive bagage.
• flygskatter och avgifter
• buss enligt programmet i Baskien
• 4 övernattningar i dubbelrum
• transfer och utflykter med svensktalande lokalguide dag 1-5 enligt programmet
• guidad stadspromenad i Bilbao
• entré och audioguide i Guggenheimmuseet i Bilbao
• besök och guidning La Concha, Peine del Viento
• entré till bergbana Monte Igueldo San Sebastian
• guidad stadspromenad i San Sebastian
• besök och guidning i Gernika
• whispers (öronsnäckor vid guidning)
• 4 frukostar
• 4 flerrätters middagar varav; en hotellmiddag, 1 gourmetmiddag på Bistro Guggenheim, 2 på utvalda restauranger i Bilbao
• måltidsdryck; 1/3 flaska vin/1 öl/1 alkoholfri dryck samt bordsvatten och kaffe (oftast espresso)
• en pintxoslunch dag 1
• sightseeing med buss dag 1
• dricks till lokalguide och chaufför
• reseledare från Koboltresor
• lokalguide
• resegaranti via den statliga resegarantin

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Boka resan här