Brixelgården
Richard Brixel
Torsdagen den 16 aug
13.00 – 17.00

Följ med till en av vårt lands största skulptörer genom tiderna med hela världen som arbetsfält. Richard har sedan snart ett år tillbaka anlagt en alldeles egen skulpturpark i Måla, utanför Arboga.
Parken är till bredden fylld av hans svävande och tyngdlösa skulpturer och ligger alldeles, alldeles underbart naturskönt vid Hjälmarens strand.

Vi ges en visning bland alla verk som avslutas med kaffe/kaka. Innan avfärd tar vi en titt bland hans spännande bokverk som kanske kan få följa med hem.

Om sin konst säger Richard själv; ”jag vill ta reda på vem vi är och genom min konst, ge mod och styrka till mina medmänniskor”.
”Mina grejer ska vara tekniskt svårt att göra. Då trivs jag bäst”, konstaterar Richard.

Pris: 350:-
Ingår i priset: Buss, visning, kaffe/kaka samt reseledare.
Anmälan: info@koboltresor.se eller 019 – 12 22 00
Avfärd:
13.00 Södra Station
13.10 Fredsgatan vid Myrorna

”Nu öppnas konstnären Richard Brixels gård för allmänheten”
Nu kan man besöka Brixelgården för första gången. Skulptören Richard Brixel har inte bara en park fylld med verk, där finns också tre ateljeer som nu öppnas för allmänheten.

Richard Brixel är med en halvsekel lång karriär bakom sig en väletablerad, respekterad och internationellt verksam skulptör. Hans verk finns representerade i privata samlingar och museer i fem världsdelar. Hans bronser upp till åtta meter höga är permanent placerade på ett 50-tal offentliga platser runt om i världen.

Öppet hus för första gången
Den 21 maj annordnas öppet hus för första gången på Brixelgården i Måla, Hällarna. Då blir det möjligt att besöka denna konstnärsgård och skulpturpark som konstnären Richard Brixel har skapat och byggt upp under årtionden.
Här finns uppemot hundra skulpturer utomhus och flera hundra inomhus i tre olika ateljeer.
Arrangemanget anordnas tillsammans med Arboga Kommun och är kostnadsfritt, men för att delta måste man i förväg ha anmält sitt besök.

Richard Brixel är idag en av Sveriges mest erkända, välkända och respekterade konstnärer. Han har genomfört och varit representerad på över 400 utställningar i bland annat Norden, Italien, Tyskland, Holland, Kina och Kanada. Richard Brixels skulpturer och konstverk finns även representerade i privata samlingar, på museer samt gallerier runt om i världen.
Arboga kan inom några år få ett eget besöksmål i klass med Carl Larsson-gården och Zorngården. Det menar i alla fall de krafter som verkar för Richard Brixels utveckling av sin konstnärsgård vid Måla.

Richard Brixel har fullt upp med att packa upp alla skulpturer som har skeppats till Sverige från gjuterierna i Kina.

Det är pressträff vid konstnärens privata konstnärsgård utanför Måla. Konstnären och hans samarbetspartners meddelar att de nu startar upp en stiftelse som på sikt ska göra gården mer tillgänglig och försäkra att konsten ska visas upp för allmänheten i framtiden.

– Under de 31 åren som jag har bott här har jag försökt bygga upp någonting så folk kan komma hit, i stället för jag kör skulpturerna till dem, säger Richard Brixel.

Och det fortsätter han att göra. Flera hundra skulpturer kom lastade i en stor container från Kina under förra veckan. På gården rullar nu traktorer och lastmaskiner som placerar ut verken till att utgöra en större skulpturpark. Konstnärsgården inhyser därmed över 400 verk i olika storlekar. Bland annat flera tvillingfilosofer – en variant av den lyckliga skulpturen Arbogafilosofen som står placerad i Arbogas centrum.

– Inom tio år är jag säker på att Brixelgården är det största dragplåstret i Arboga.
Richard vill lämna något efter sig och det finns ingen motsvarighet i norra Europa till den här skulpturparken, säger konstagenten Rickard Löf.

– Det här är början på något stort.

Richard är ett känt namn utomlands och det här kommer bli en konstnärsgård i världsklass, säger Arne Wikström, som är vän och pressansvarig.
I ett led att etablera platsen har man helgen den 19-21 maj planerat in både seminarium, konstvisningar och öppet hus.

– Det här kommer bli något som Arbogaborna känner stolthet över, säger näringslivschef Göran Dahlén.
Dagarna inleds med ett seminarium under namnet Arboga Kulturkraftverk

– Syftet är att få näringslivet att möta kulturen och diskutera hur vi på olika sätt kan stötta och hjälpa varandra i att bygga ett stabilt samhälle, säger Arne Wikström.

Den 20 maj är det uppvisning av verken för konstsamlare och den 21 maj är slutligen öppet hus och allmänheten välkomnas. Då det är ont om parkering vid Hällarna så kommer bussar att gå från Arboga.”

Bokningsformulär