Franska Viner   21-29 okt  9 dagar
Rhonedalen-Bourgogne-Alsace
Flyg till Marseille och buss hela vägen hem

En underbar bussrundresa för vinintresserade av Frankrikes klassiska vindistrikt. Runt historiska Rhonedalen produceras smakrika viner och klassiska Chateauneuf-du-Pape tar över med en symfoni av kvalitetsviner vid påvarnas slottsruin. Gudomliga Bourgogne berömt för sina fantastiska viner från Beaujolais i söder till Chablis i norr. Vi styr norrut och bekantar oss med Alsace som har bytt nationalitet ett antal gånger och här är det vita viner som gäller. Ett överflöd av kultur och historia gör denna resa till ett absolut måste för hjärta och själ.

Ciceron: Bengt Knutsson, sommelier med lång erfarenhet från sitt arbete som lärare på Restauranghögskolan i Grythyttan.

Dag 1 Stockholm – Marseille – Arles                                               lördag  21 okt     (9 mil)
Ditt flyg landar i Marseille under dagen där reseledaren och bussen väntar. Dagens slutmål är charmiga  Arles där vi checkar in på vårt hemtrevliga hotell som har utomhuspool och mullbärsträd i trädgården, här bor vi för två nätter. Hotellet ligger intill floden Rhone, endast en kort promenad över bron till Gamla Stan. Till kvällen samlas vi för en gemensam middag.

Dag 2 Ljuva roséviner                                                                          söndagen 22 okt  (9 mil)
På andra sidan Rhone går turen till departementet du Gard. Tavel är en appellation av den södra Rhonedalen, unik i sin specialisering av torra roséviner. De vingårdar som producerar appellationsvinerna ligger runt staden Tavel, strax sydväst om Orange och nordväst om Avignon.

Dag 3 Aix-en-Provence                                                                           måndag 23 okt  (11 mil)
Aix-en-Provence år en historiebok under bar himmel. Det räcker med en promenad till fots för att upptäcka stadens enastående arkitektoniska och kulturella arv. Gamla Stan pryds av förnäma fontäner och magnifika privatvillor, trädgårdar och museer. Vi beger oss ut på landsbygden till Chateau Vignelaure för provning och en aptitlig lunch. 

Dag 4 Chateaunef de Pape                                                                        tisdag 24 okt    (12 mil )
Genom sköna vinfält där vinstockarna står i parad, ett distrikt som är ett av Frankrikes absolut bästa. Chateaunef de Pape är nästa helt tillägnad det världsberömda vinet som ännu framställs helt hantverksmässigt. Här provar vi den ädla drycken hos en av de kunniga producenterna och kanhända får vi med oss några flaskor hem. Vi ser också ruinerna av påvarnas sommarslott och beundrar utsikten därifrån. Gemensam middag på hotellet. www.chateaumontredon.com

Dag 5 Gudomliga Bourgogne – Beaune                                                  onsdag 25 okt  (43 mil)
Vi lämnar Provence och reser mot norra Rhone där vi besöker vinhuset Delas som har sina rötter från 1835 och har genom åren fått flera utmärkelser www.delas.com/fr. Resan går förbi Lyon, Frankrikes gastronomiska huvudstad. Den burgundiska regionen har ett rikt kulturhistorisk arv med romanska kloster, hertigslott och pittoreska byar, Beaune har ett utomordentligt läge på Route des Grand Crus och anses vara bourgognernas huvudstad. Bengt tar oss runt till olika vinbutiker och till Hotel-Dieu, medeltidsjuvelen, som staden är uppbyggd kring.

Dag 6 Beaune – Colmar                                                                                torsdag 26 okt (33mil)
Innan vi styr norrut besöker vi Domaile Roux i Saint-Aubin som ligger i närheten av Beaune. Med några goda Bourgogne-viner i bagaget lämnar vi detta historiska centrum. Framme i Colmar möts vi av pittoreska korsvirkeshus och flera kanaler gör staden riktigt mysig och vacker. I norra infarten till Colmar står en kopia av Frihetsgudinnan. Här föddes dess skapare, skulptören Frederic Auguste Bartholdi som också fått ett eget museum i staden. Vi ges ett utmärkt tillfälle att prova på traktens utsökta viner som Bengt föreslår och ser oss omkring i den pittoreska staden. 

Dag 7 Colmar – Bad Nauheim                                                                      fredag 27 okt (33 mil)
Vi åker längs Route des Vins som slingrar sig upp och ner på östra sidan av Vogeserna i ett kuperat landskap av vingårdar där vi stannar till hos Gustave Lorentz  www.gustavelorentz.com/fr. Turen går genom det vackraste landskap av vinstockar överallt och genom förtjusande små medeltidsstäder. Fram emot kvällen är vi framme vid vårt hotell norr om Frankfurt am Main.

Dag 8 Bad Nauheim – Travemünde                                                            lördag 28 okt (64 mil)
Tidig morgon går färden genom flera av landets delstater som alla har sin egen karaktär. Vi passerar Kassel, Göttinge, Hannover och når fram till Travemünde där vi går ombord på färjan som tar oss över till Trelleborg.

Dag 9 Trelleborg – hemorten                                                                          söndag 29 okt ( 53 mil)
Färjan angör Trelleborg tidig morgon, efter frukost har vi några timmar i bussen innan vi är hemma igen efter många sköna dagar i Provence.

Pris: 11 800:-

Ingår i priset: helturistbuss, 7 övernattningar med del i dubbelrum, färjeöverfart i delad hytt, alla frukostar,
3 middagar, 1 lunch inkl vin på Château  Vignelaure, lokalguide, ciceron Bengt Knutsson samt reseledare.

Ingår ej
flygbiljett, vi har förslag (vi bokar gärna åt dig)
Försäkringar

Boka här