Claes Moser

Claes Moser är känd för den breda allmänheten genom sin medverkan som konstexpert i TV-programmet ”Antikrundan” och ”Antikmagasinet”, men har också varit med i programmet ”På Spåret”.

Han har etablerat sig som en av de verkliga tungviktarna i konstvärlden genom sina stora kunskaper, skarpa blick för kvalité och goda omdöme. 
Han började sin bana redan som 17-åring och har nu över 40 års erfarenhet.

Efter 45 år lyckats han förvärva J.A.G. Ackes hem i Waxholm och här låtit dennes verk återerövra väggarna. Claes Moser är också ägare till Galleri Claes Moser på Karlavägen i Stockholm. 
Han är förordnad besiktningsman av
Stockholms Handelskammare och arbetar med konsthandel och förmedling, värderingsuppdrag och försäkringsfrågor och är en synnerligen uppskattad föreläsare. Han rör sig obehindrat i konstens värld och blandar generöst med humor.
I föreläsningarna talar han om konstenhistoriens olika epoker eller en epok var försig, om udda konstnärer som oförskyllt hamnat i skymundan, kvinnliga konstnärer eller konstnärskolonier.

Björn Gustavsson

Björn Gustavsson, bosatt i Rättvik, frilansande litteratur- och musikkritiker sedan 1984 (bl.a. på Nerikes Allehandas kultursida, 1990-2003). Innehavare av Ovanmyra missionshus i norra Dalarna, med konsertarrangemang under sommarhalvåret (kammarmusik främst; se mer om aktuella evenemang på adress www.ovanmyra2011.blogspot.com).

Björn har utgett en rad böcker, bl.a. två diktsamlingar och tre volymer med Eyvind Johnson-texter. Har genom åren skrivit ett antal översikter över teater- och musiklivet i såväl våra nordiska grannländer som i de stora europeiska metropolerna.

Bengt Knutsson

Bengt Knutsson är sommelier med lång erfarenhet från sitt arbete som lärare på Restauranghögskolan i Grythyttan. Dessförinnan hade Bengt ansvar för vinkällaren på Grythyttans Gästgivaregård i många år och har under årens lopp även hunnit med att driva restaurang på Lidingö och på Svampen i Örebro.

I dag driver Bengt VinContoret i Örebro tillsammans med Eva Knutsson.

Där erbjuds regelbundet vinprovningar och kurser för medlemmar och öppna provningar för alla vinroade. Bengt ger gärna, råd om inköp och lagring av viner.

Monica Wahlgren

Monica är född och uppvuxen i Örebro och har varit staden trogen hela sitt liv med undantag för några år på Österlen. Hon har ett brinnande intresse för kultur och har under sitt yrkesliv bland annat arbetat med Örebro Promotions projekt ”Hjalmar Bergmans Örebro” och varit förläggare av boken ”Örebro sköna å-stad” Monicas stora litteraturintresse resulterade i att hon initierade och arrangerade ”Bokmässan Örebro slott”. Bokens Dag är ett annat evenemang som hon arrangerat både på Österlen och i Örebro. Monica har mottagit ett flertal priser och utmärkelser för sina insatser inom kulturen.

Kjell Nytting

Fram till 2016 arbetade jag som klarinettist i Svenska Kammarorkestern Örebro. Sedan dess har jag nog lagt mer fokus på att prata om musik än att spela den, med en särskild ambition att förklara musikens mysterier för den mindre vana lyssnaren och ta bort de osynliga trösklar många kan uppleva vid ett konsertbesök. Under en av orkesterns många turnéer besökte jag för första gången Baskien och en alldeles särskild kärlek uppstod – till landskapet, maten och kulturen. Till och med Biscayas ibland vresiga väder kan jag tycka har sin speciella tjusning.