Madrid brukar sägas vara Spaniens hjärta, den mest spanska av landets alla städer med imponerande
byggnader och flera konstmuseer i världsklass som visar upp klassiska mästerverk av Velázquez, Goya,
El Greco och Picassos”Guernica”.
Madrids pampiga operahus,Teatro Real, bjuder på Giuseppe Verdis mästerverk,  Aida, som hade premiär den 24 december 1871 i Kairo, då Verdi kunde konstatera att det blev en succé utan dess like. Spanska Nationalorkestern har sin hemvist i konserthuset Auditorio National där vi en kväll lyssnar till verk av Tjajkovski och Pintscher.
Trots sin storlek är Madrid en fantastisk stad att bara flanera i, storslagen arkitektur, breda avenyer, tapasbarer och den vackra Retiro-parken. Vi får dessutom lära känna de vackraste orterna runt Madrid – Segovia, El Pardo, Alcala de Henares och Chinchón. Svensk reseledning.

Dag 1 Madrid            onsdag 7 mars                                                         Vi flyger med Norwegian 09.30 och landar i Madrid 15.10. Vid ankomst möter vår lokalguide och bussen upp. Vi kör direkt till vårt Hotell Ganivet, centralt beläget vid Calle Toledo. checkar in på hotellet och fortsätter sedan på en sightseeing där vi passerar Habsburgarnas och Bourbonernas Madrid. Turen avslutas på en av Madrids anrika restauranger till en välkomstmiddag där huvudrätten är ugnstekt lamm. Efter middagen kör busen oss tillbaka till hotellet.
Dag 2 Utflykt – Valle de los Caidos – El Pardo   torsdag 8 mars 
Frukost alla dagar. Vi åker 50 km i nordvästlig riktning till Valla de los Caidos (de stupades dal), monumentet som General Franco lät uppföra efter det spanska inbördeskriget till minne av krigets offer. Det sägs ligga över 40 000 soldater begravda i kryptan. Här ligger också General Franco begravd liksom José Antonio Primo de Rivera. Monumentet som står vid foten av Guadarramabergen har ett 150 meter högt kors i granit.
Om basilikan är öppen går vi in och beundrar de vackra gobelängerna (originalen från 1500-talet). Från Valle de los Caidos fortsätter vi till den lilla byn el Pardo som ligger 7 km från Madrid. El Pardo har endast 3 500 invånare och ligger vid Monte el Pardo, ett naturskyddsområde med stora ekskogar. Det var tidigare ett jaktreservat för de spanska kungarna och det första jaktslottet byggdes redan på 1400-talet.

Under århundradena har slottet genomgått ombyggnader men fick sin nuvarande form först under kung Alfonso XIII:s regering i början av 1900-talet. Slottet var också residens åt General Fransico Franco fram till hans död 1975. I vår tid används slottet som gästbostad vid utländska statsbesök. Svenska kungaparet har vistats här vid ett antal tillfällen. När det inte är statsbesök är slottet öppet för allmänheten och vi kan då göra en rundvandring i slottets salar. Turen avslutas med gemensam lunch i skön miljö.

Eftermiddag/kväll fri. Den som vill kan följa med på en visning av operahuset interiört.

Dag 3 Utflykt – Alcalá de Henares – Chinchon – Konsert Auditori Nationel               fredag 9 mars
Alcalá de Henares ligger endast 30 km utanför Madrid, här ska vi besöka stadens sevärdheter, universitetet som grundades i slutet på 1400-talet av Cardinal Cisneros. Det var ett av Europas främsta lärosäten under 1500-talet. Dit hör också Casa Museo de Cervantes, Miguel de Cervantes Saavedra, födelsehem. Miguel de Cervantes är Spaniens största litterära gestalt och skapare till ”Don Quijote av la Mancha”. Vidare går turen till Chinchon, provinsens mest pittoreska stad med sitt Plaza Mayor från medeltiden, typiskt kastilianskt med portiker och en fabulös teatralisk stämning. På torget har man tjurfäktningar under sommaren. Chinchon är känt för sin goda mat och den smakrika anislikören som framställs här. Byn är också ett populärt utflyktsmål för Madridborna på söndagarna. I skön miljö servers en gemensam aptitlig  lunch och därefter går bussen tillbaka till hotellet.
Vi samlas till kvällen för konserten på Auditorio National de Musica med Spanska Nationalorkesterna som framför verk av Pjotr Tjajkovskij, Mathias Pintscher med amerikanska sopranen Marisol Montalvo.
Dag 4 Madrid – Opera Aida Teatro Real                                                            lördag 10 mars
Vår reseledare ger en kort introduktion om var man kan finna några av höjdpunkterna på museerna och till Madrids kronjuvel. Därefter har vi tid att på egen hand upptäcka de världsberömda museerna eller följ med vår guide. I samlingarna ingår mästerverk av bland andra Goya, Velázquez, El Greco, Raphael, Rembrandt och Picasso. Under eftermiddagen kan dem som vill följa med guiden som går till Parque del Retiro, en oas i centrala Madrid. Här ser vi det vackra Palacio de Cristal exteriört samt Palacio de Velazquez, konsthallen som visar utställningar med samtidskonst.

Till kvällen samlas vi till Operahuset Teatro Real, betecknas en aav de viktigaste kulturinstitutionerna i Spanien, häre ska vi uppleva Giuseppe Verdis AIDA.
Dag 5 Utflykt – Segovia       söndag 11 mars
Vi åker ca 90 km norrut till Segovia som har ett uppseendeväckande läge. Den gamla staden ligger högt på ett klipputsprång och omges av två floder. Segovia jämförs ofta med ett skepp, längst ut på den skarpa klippspetsen ligger Álcazar som ett sagoslott. Borgen har varit skådeplats för många viktiga historiska händelser. Den romerska akvedukten är ett av världens bäst bevarade byggnadsverk. Den imponerande anläggningen är byggd av stora granitstenar utan murbruk. Den var fortfarande i bruk under 1800-talet och förde vatten från Fuenfrábergen till Segovia, en sträckning på 17 km. Vi avslutar med en smaklig middag innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.
Dag 6 Madrid – Stockholm        måndag 12 mars
Vårt flyg avgår under eftermiddagen varför vi har några timmar på egen hand  där vi kan botanisera bland alla de specialiteter som vi kanske kan ta med oss hem. Vi samlas för gemensam färd till flygplatsen.

Pris: 14 995:-

Allt detta ingår:
Flyg t/r Stockholm-Malaga
hotell m del i dubbelrum
busstransporter i Spanien
5 frukostar
2 luncher
2 middagar
1 operabiljett
1 konsertbiljett
entréer och utflykter
svensk lokalguide
reseledare

Ej inkluderat
enkelrumstillägg
försäkring
transfer t/r Arlanda
måltidsdrycker

 

Boka resan här