Fullbokad!

Madrid brukar sägas vara Spaniens hjärta, den mest spanska av landets alla städer med imponerande byggnader och flera konstmuseer i världsklass som visar upp klassiska mästerverk av Velázquez, Goya, El Greco och Picassos”Guernica”.

Madrids pampiga operahus,Teatro Real, bjuder på Giuseppe Verdis mästerverk,  Aida, som hade premiär den 24 december 1871 i Kairo, då Verdi kunde konstatera att det blev en succé utan dess like. Spanska Nationalorkestern har sin hemvist i konserthuset Auditorio National där vi en kväll lyssnar till verk av Tjajkovski och Pintscher.
Trots sin storlek är Madrid en fantastisk stad att bara flanera i, storslagen arkitektur, breda avenyer, tapasbarer och den vackra Retiro-parken. Vi får dessutom lära känna de vackraste orterna runt Madrid – Segovia, El Escorial, Alcala de Henares och Chinchón. Svensk reseledning.

Dag 1 Örebro – Madrid onsdag 7 mars
Vi flyger från Arlanda med IBERIA 14.45 och landar i Madrid 18.45. Vid ankomst möter vår lokalguide och buss upp. Under vägen till hotellet passerar vi Habsburgarnas och Bourbonernas Madrid som vi under hela vår vistelse får höra om. Incheckning på vårt Hotell Ganivet, centralt beläget vid Calle Toledo. Därefter en kort promenad till restaurangen som tar oss direkt in i det spanska köket!

Dag 2 Utflykt – Valle de los Caidos – El Escorial   torsdag 8 mars 
Frukost alla dagar. Vi åker 50 km i nordvästlig riktning till Valla de los Caidos (de stupades dal), monumentet som General Franco lät uppföra efter det spanska inbördeskriget till minne av krigets offer. Det sägs ligga över 40 000 soldater begravda i kryptan. Här ligger också General Franco begravd liksom José Antonio Primo de Rivera. Monumentet som står vid foten av Guadarramabergen har ett 150 meter högt kors i granit.
Om basilikan är öppen går vi in och beundrar de vackra gobelängerna (originalen från 1500-talet). Från Valle de los Caidos fortsätter vi till den lilla byn El Escorial som ligger 7 km från Madrid. El Escorial beordrades byggas av Felipe II under Spaniens storhetstid på 1500-talet och gjorde att kungen valde Madrid till huvudstad. Det ligger makalöst vackert på 1000m höjd i Guadarrama bergen. Byggnaden består av kloster, basilika, bibliotek, palats och en skola och räknas som världens 8:onde underverk. Vi får tillsammans med lokalguide upptäcka denna magnifika byggnad och de konstskatter som finns där under en 1,5 timmar lång tur. Turen avslutas med gemensam lunch i skön miljö och därefter återresa till hotellet.

Eftermiddag/kväll fri.

Dag 3 Utflykt – Alcalá de Henares – Chinchon – Konsert Auditori Nationel               fredag 9 mars
Alcalá de Henares ligger endast 30 km utanför Madrid, här ska vi besöka stadens sevärdheter, universitetet som grundades i slutet på 1400-talet av Cardinal Cisneros. Det var ett av Europas främsta lärosäten under 1500-talet. Dit hör också Casa Museo de Cervantes, Miguel de Cervantes Saavedra, födelsehem. Miguel de Cervantes är Spaniens största litterära gestalt och skapare till ”Don Quijote av la Mancha”. Vidare går turen till Chinchon, provinsens mest pittoreska stad med sitt Plaza Mayor från medeltiden, typiskt kastilianskt med portiker och en fabulös teatralisk stämning. På torget har man tjurfäktningar under sommaren. Chinchon är känt för sin goda mat och den smakrika anislikören som framställs här. Byn är också ett populärt utflyktsmål för Madridborna på söndagarna. I skön miljö servers en gemensam aptitlig  lunch och därefter går bussen tillbaka till hotellet. Eftermiddagen fri.
Vi samlas kl 18.30 för busstransport till kvällens konsert på Auditorio National de Musica med Spanska Nationalorkesterna som framför verk av Pjotr Tjajkovskij, Mathias Pintscher med amerikanska sopranen Marisol Montalvo. Buss tillbaka efter konserten.

Dag 4 Utflykt – Segovia lördag 10 mars
Förmiddagen fri på egen hand där vi kan botanisera bland alla specialiteter som vi vill ta med oss hem. Samling vid hotellet kl 15.00 inför utflykten då vi åker ca 90 km norrut till Segovia som har ett uppseendeväckande läge. Den gamla staden ligger högt på ett klipputsprång och omges av två floder. Segovia jämförs ofta med ett skepp, längst ut på den skarpa klippspetsen ligger Álcazar som ett sagoslott. Borgen har varit skådeplats för många viktiga historiska händelser. Den romerska akvedukten är ett av världens bäst bevarade byggnadsverk. Den imponerande anläggningen är byggd av stora granitstenar utan murbruk. Den var fortfarande i bruk under 1800-talet och förde vatten från Fuenfrábergen till Segovia, en sträckning på 17 km. Vi avslutar med en smaklig middag innan bussen tar oss tillbaka till hotellet

Dag 5 Madrid – Opera Aida Teatro Real söndag 11 mars
Vår guide ansluter till hotellet på morgonen, tillsammans tar vi tunnelbanan till konstmuseerna Reina Sofia och Prado där vi får en visning av mästerverken. Mellan museerna ges tid för egen lunch. Vår guide ger en kort introduktion om var man kan finna några av höjdpunkterna på museerna och till Madrids kronjuvel. Därefter har vi tid att på egen hand upptäcka de världsberömda museerna. I samlingarna ingår mästerverk av bland andra Goya, Velázquez, El Greco, Raphael, Rembrandt och Picasso. Under eftermiddagen kan dem som vill följa med guiden som går till Parque del Retiro, en oas i centrala Madrid. Här ser vi det vackra Palacio de Cristal exteriört samt Palacio de Velazquez, konsthallen som visar utställningar med samtidskonst.

Vi samlas kl 17.00 vid hotellet för avfärd till Operahuset Teatro Real, som betecknas som en av de viktigaste kulturinstitutionerna i Spanien, här ska vi uppleva Giuseppe Verdis AIDA.
Återfärdenen till hotellet sker med buss.

Dag 6 Madrid – Stockholm        måndag 12 mars
Frukost. Busstransport till flygplasten kl 09.00, vårt flyg avgår 11.40 och landar Stockholm, Arlanda kl 15.35 där buss väntar för vidare färd tillbaka till Örebro.

Pris: 14 995:-

Allt detta ingår:
Flyg t/r Stockholm-Madrid
hotell m del i dubbelrum
Buss t/r Örebro-Arlanda-Örebro
busstransporter i Spanien
5 frukostar
2 luncher
2 middagar
1 operabiljett
1 konsertbiljett
entréer och utflykter
svensk lokalguide
reseledare

Ej inkluderat
enkelrumstillägg
försäkring
måltidsdrycker

 

Boka resan här